top of page

Eén avocado per dag verhoogt de antioxidant-status van het bloed

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021

Eén avocado per dag verhoogt de antioxidant-status van het bloed en verlaagt de slechte LDL cholesterol bij volwassen mensen met overgewicht en obesitas.


Avocado’s vormen een bron van mono-onverzadigde vetzuren (zoals we ook in olijfolie terugvinden) en zijn rijk aan antioxidanten die onze cellen beschermen tegen veroudering en ontaarding. Bovendien verlagen ze de geoxideerde LDL-cholesterol (welke 10x sneller neerslaat in de bloedvaten dan de gewone LD-Cholesterol) en geassocieerd wordt met verhoogd risico op hart –en vaatziekten.


In een gerandomiseerde, cross-over, gecontroleerde voedingstrial kregen 45 mensen tussen de 21 en 70 jaar (met overgewicht en verhoogde LDL-cholesterol) ofwel een laag-vet dieet ofwel een gemiddeld-vet dieet met dagelijks 1avocado ofwel een gemiddeld vet-dieet rijk aan oleïne-vetzuren (zoals in olijfolie).In vergelijking met de andere diëten resulteerde het avocado-dieet na 5 weken in een 8.8% daling van geoxideerde LDL-cholesterol en een 68.7% stijging van luteïne (een belangrijke antioxidant).


De onderzoekers concludeerden dan ook dat avocado een belangrijke voedingscomponent is in een hart-sparend dieet bij mensen met overgewicht of obesitas.

Bron: A Moderate-Fat Diet with One Avocado per Day Increases Plasma Antioxidants and Decreases the Oxidation of Small, Dense LDL in Adults with Overweight and Obesity: A Randomized Controlled Trial 

Li Wang, Ling Tao, Lei Hao, Todd H Stanley, Kuan-Hsun Huang, Joshua D Lambert, Penny M Kris-Etherton The Journal of Nutrition, nxz231, https://doi.org/10.1093/jn/nxz23114 october 2019

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page