top of page

Het voedsel dat de moeder eet, beïnvloedt de microben in haar moedermelk

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021

Hoewel zuigelingenvoeding een volkomen aanvaardbaar alternatief is voor vrouwen die moeite hebben met het geven van borstvoeding, wordt moedermelk nog steeds beschouwd als de beste voedingsbron voor pasgeborenen en zuigelingen. Moedermelk kan het immuunsysteem beschermen en het risico op aandoeningen tijdens de baby-periode, zoals necrotiserende enterocolitis, en in het latere leven, zoals diabetes type 2 en zwaarlijvigheid, verlagen. Net als andere delen van het menselijk lichaam, bevat moedermelk bacteriën. Onderzoek heeft uitgewezen dat het voedsel dat een zogende moeder tot zich neemt, van invloed is op de bacteriële samenstelling van de melk die zij produceert.

Wetenschappers hebben nu meer geleerd over hoe voedselconsumptie het microbioom van de melk verandert. Onderzoekers stelden vast dat het dieet van de moeder van invloed is op het patroon van de oligosacchariden (HMO's) in moedermelk, een soort complexe koolhydraten. Gezonde microben gebruiken die HMO's als voedsel, wat suggereert dat HMO's in moedermelk noodzakelijk zijn om een gezond microbioom bij zuigelingen tot stand te brengen. De bevindingen zijn gepubliceerd in Scientific Reports.

"In eerder werk bij zowel mensen als primaten hebben we ontdekt dat wat een zwangere vrouw tijdens de zwangerschap eet, de levenslange metabole gezondheid van haar kind kan beïnvloeden. In de huidige studie presenteren we het eerste bewijs dat het dieet van een zogende moeder direct invloed kan hebben op de HMO samenstelling van de melk," aldus de senior studie auteur Dr. Kjersti Aagaard. "Dit was bijzonder opvallend omdat HMO's in principe inerte stoffen zijn voor een moeder of haar baby. Zij oefenen hun gezondheidsvoordelen echter uit door te fungeren als voedsel voor microben -- zowel bacteriën als sommige virussen. Dit lijkt een zeer interessant voorbeeld te zijn waarbij wat wij eten via een tussenproduct (in dit geval de HMO's) ons microbioom beïnvloedt.

In deze studie boden moeders die borstvoeding gaven zich vrijwillig aan om specifieke maaltijden te nuttigen in een gecontroleerde omgeving in het USDA Children's Nutrition Research Center gedurende een periode van 30 tot 70 uur. Na een onderbreking van twee weken kregen de vrijwilligers een ander dieet. Gedurende deze perioden werden melkmonsters genomen, zodat de melk van elke vrouw kon fungeren als een soort interne controle voor zichzelf.

"We vonden dat verschillende maternale koolhydraat- en energiebronnen in de door ons verstrekte diëten de melkconcentraties van HMO's veranderden, en dit ging gepaard met veranderingen in de metabole capaciteit van het melkmicrobioom," aldus de eerste auteur van de studie, Dr. Maxim Seferovic.

"Het is niet zo dat het dieet van de moeder zelf rechtstreeks invloed heeft op de microben, maar dat het dieet invloed heeft op het voedsel van de microben, de HMO's, die op hun beurt vorm geven aan de functionele capaciteit van de gemeenschap van microben in de melk die door de baby zal worden geconsumeerd. Interessant is dat de veranderingen in HMO snel optraden, in een kwestie van twee tot drie dagen nadat de moeders hun dieet hadden gewijzigd".

De wetenschappers suggereerden dat HMO's invloed hebben op microbiële populaties die de gezondheid en ontwikkeling van zuigelingen beïnvloeden. Zij kunnen ook de groei van gezonde microben bij de moeders bevorderen, wat ook voor hen positieve gevolgen kan hebben.


Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page