top of page

Prenatale stress kan invloed hebben op darmbacteriën bij kinderen

Bijgewerkt op: 8 apr. 2021

Hoewel prenatale stress eerder in verband werd gebracht met de groei en ontwikkeling van baby's, is het nog niet duidelijk hoe ze precies met elkaar verbonden zijn. Nu hebben onderzoekers uit Finland bewijs gevonden dat chronische prenatale psychologische stress de darmmicrobiota van ongeboren baby's kan beïnvloeden.

Voor de studie hebben de onderzoekers gegevens onderzocht van de FinnBrain Birth Cohort Study, een onderzoeksproject dat informatie bevat van meer dan 4000 gezinnen, van de kleuterleeftijd tot de volwassenheid. In totaal analyseerden ze gegevens van 398 vrouwen en hun kinderen. Ze hebben de prenatale psychische stress van de vrouwen drie keer gemeten met gestandaardiseerde vragenlijsten tijdens de zwangerschap.

Ze hebben ook de haarcortisolconcentraties van de vrouwen gemeten in week 24 van de zwangerschap. Deze gegevens werden vervolgens vergeleken met ontlastingsmonsters die werden geanalyseerd op de samenstelling van de darmmicrobiota van hun kinderen van 2,5 maanden oud.

De onderzoekers vonden dat chronische prenatale stress en verhoogde haarcortisolconcentraties in verband werden gebracht met veranderingen in de bacteriële samenstelling van de darmen van hun kinderen. In lijn met eerder onderzoek vonden ze dat prenatale stress gekoppeld was aan verhoogde niveaus van bepaalde bacteriën.

"We ontdekten bijvoorbeeld dat de chronische prenatale psychische stress van de moeder in verband werd gebracht met een verhoogde overvloed aan Proteobacteriën in de zuigelingenmicrobiota. Bovendien werden chronische psychologische symptomen in verband gebracht met een verminderde overvloed aan Akkermansia bacteriën, wat geacht wordt de gezondheid van -in ieder geval volwassenen-te bevorderen", zegt Anna Aatsinki, een van de auteurs van de studie.

Hoewel het onderzoek een verband aantoont tussen prenatale stress en de samenstelling van de darmbacteriën van zuigelingen, benadrukken de wetenschappers dat ze de oorzaak-gevolgrelatie tussen beiden nog steeds niet kunnen verklaren. Verder onderzoek is dus nodig om dit vast te stellen, en hoe deze veranderingen later invloed hebben op de gezondheid van kinderen.

Bron: “Maternal prenatal psychological distress and hair cortisol levels associate with infant fecal microbiota composition at 2.5 months of age”. by Anna Aatsinki et al.

Psychoneuroendocrinology doi:10.1016/j.psyneuen.2020.104754

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page