top of page

Gewichtsbeheer

Wie succesvol wil afvallen, heeft meer nodig dan een goede weegschaal. In de methode die ik hier toepas, wordt een onderscheid gemaakt tussen Vetmassa en Magere massa. Samen vormen zij het Totaal gewicht. Jouw lichaam wordt onderworpen aan een impedantiemeting. Deze technologie maakt gebruik van elektroden onder de voetzolen en ter hoogte van de handen. Een minuscuul stroomstootje - waar je overigens niets van voelt - wordt over de verschillende segmenten van het lichaam naar de voetzolen gestuurd en de weerstand wordt gemeten. 

 

Afhankelijk van de leeftijd en het geslacht wordt via een aantal algoritmes het vet -en vochtpercentage, spiermassa en botmassa, BMI, metabole leeftijd en uiteraard het totale gewicht berekend en deze verschijnen op de display.

​

De magere massa omvat alle organen en bindweefsels, inclusief spieren, botten en lichaamswater. Tijdens een afslanking zijn veranderingen in magere massa vooral afkomstig van spieren en vocht. Het is zinvol de vet -en magere massa’s van elkaar te onderscheiden omdat de magere massa overwegend aangeboren is, terwijl het lichaamsvet in de loop van het leven wordt verworven.

​

Aangezien de spieren actieve cellen zijn en om die reden bijdragen aan de verbranding, streven we ernaar om deze spiermassa slechts minimaal te laten slinken. Het grootste deel van je gewichtsverlies moet afkomstig zijn van vetverbranding. Op die manier vermijd je tevens het gevreesde jojo-effect. Onthoud dat 1 kg vetweefsel ongeveer 7000 kcal opslaat en dat overgewicht kan leiden tot allerlei ziektes op latere leeftijd, naast het fysisch en psychisch ongemak zelf.

 

Je wordt eveneens ingelicht over de status van je Body Mass Index of BMI. Deze houdt rekening met jouw lengte en gewicht. Een BMI tussen 18 en 25 wordt als normaal beschouwd, van
25-30 kamp je met overgewicht, van 30-40 spreekt men over obesitas en boven de 40 over morbide obesitas.

​

Succesvol afvallen

Tenslotte worden ook de buikomvang (abdominale perimeter) en het buikvet (visceraal vet) bepaald. Deze geven een indicatie over de opslag van abdominaal vet en over eventuele darmgassen. Het eerste hangt sterk samen met het algemene risico op zich langzaam ontwikkelende hart -en vaatziekten en diabetes, het laatste op een dysbiose (onevenwicht in de darmflora).

​

Hoewel individueel sterk variërend kunnen we toch stellen dat voor vrouwen de buikomtrek “licht verhoogd” is indien > 80cm en “sterk verhoogd” indien > 88cm. Bij mannen is > 94cm licht verhoogd en > 102cm sterk verhoogd. Een visceraal vet-niveau tussen 1 en 9 is gezond, vanaf 10 en meer moet je dringend iets aan jouw conditie doen.

​

Niet in het minst word je daarom aangemoedigd om beweging in de dagelijkse situaties te introduceren. We zoeken samen naar mogelijkheden en eventuele sportbeoefening die voor jou haalbaar is en die je kan volhouden.

 

De eerste consultatie (1u-1u30):

Je leefstijl wordt onder de loep genomen aan de hand van een uitgebreid gesprek en voedingsanamnese. Nadien volgt een gewichtsanalyse met de parameters zoals hierboven beschreven. Op basis hiervan bespreken we de individuele doelstellingen.

 

De tweede consultatie (1u) na 2 weken:

Jouw op maat gemaakt voedingsschema wordt besproken. We bekijken welke stappen je hebt gezet en voeren opnieuw een lichaamsanalyse uit. Je ontvangt een gedetailleerde uitleg aan de hand van een gepersonaliseerd dossier dat je mee naar huis krijgt.

 

Vervolgconsultaties (30 min) na 6 weken
en dan verder maandelijks:

Tijdens de vervolgconsultaties word je verder opgevolgd om je doelstellingen te realiseren. Tijdens ieder consult doen we een lichaamsanalyse om je vorderingen in kaart te brengen en eventuele aanpassingen door te voeren.

bottom of page