top of page

75 g boerenkool per dag kan botbreuken voorkomen

Vitamine K1 - een voedingsstof die voorkomt in bladgroenten zoals boerenkool, kool en spinazie - kan het risico op botbreuken bij ouderen verminderen. Dit werd recent gepubliceerd in Food and Function.

Als mensen ouder worden, verzwakken hun botten. Na de menopauze maakt de afname van oestrogeen de botten dunner en kwetsbaarder. Ook andere medische aandoeningen zoals nierfalen, medicijnen, genetica en levensstijl, zoals inactiviteit, roken van sigaretten en alcoholgebruik, kunnen leeftijdsgebonden botverlies verergeren.

De laatste twee decennia heeft vitamine K meer aandacht gekregen vanwege zijn rol bij het metabolisme van de botten. Uit een studie bleek dat postmenopauzale osteoporotische vrouwen lagere vitamine K1-spiegels hadden dan vrouwen zonder deze aandoening. Uit een ander onderzoek bleek dat suppletie van vitamine K en calcium verband houdt met een hogere botmineraaldichtheid.

Voor de huidige studie analyseerden onderzoekers gegevens van 1373 Australische vrouwen van 70 jaar en ouder uit de Perth Longitudinal Study of Aging Women Study. Zij vergeleken met name de inname van vitamine K1 via de voeding en fractuur-gerelateerde ziekenhuisopnames over een periode van 14,5 jaar.

Zij ontdekten dat vrouwen die meer dan 100 microgram vitamine K1 per dag aten, 31% minder kans hadden op een fractuur dan vrouwen die minder dan 60 microgram per dag aten - de huidige richtlijnen voor vitamine K-inname voor Australische vrouwen. De onderzoekers merkten verder op dat degenen die 100 microgram vitamine K1 of meer aten, hun risico op ziekenhuisopname wegens een heupfractuur met 49% verminderden.

Cruciaal is dat hun bevindingen overeind bleven nadat rekening was gehouden met andere vastgestelde factoren voor fracturen, waaronder de body mass index (BMI), calciuminname, vitamine D-status en prevalente ziekte.

Op basis van hun bevindingen bevelen de onderzoekers aan dagelijks 100 microgram of meer vitamine K te eten. Dr. Marc Sim, Senior Research Fellow aan de Edith Cowan University in Australië en hoofdauteur van de studie, merkte op dat de streefcijfers voor vitamine K1 gemakkelijk kunnen worden bereikt door dagelijks 75-150 g groenten te eten, zoals spinazie, boerenkool, broccoli en kool.
Comentários


bottom of page