top of page

Alarmines, het Immuun-“goud” in moedermelk

Bijgewerkt op: 8 apr. 2021

We weten dat zuigelingen die met moedermelk worden gevoed, een robuuster immuunsysteem ontwikkelen als gevolg van factoren die de natuurlijke darmflora ondersteunen. Wat deze factoren zijn en hoe ze hun immuunversterkende werking uitoefenen, is wetenschappers tot nu toe echter ontgaan.

Wetenschappers van de Hannover Medical School hebben eindelijk het geheime wapen tegen ziekteverwekkende bacteriën in moedermelk blootgelegd: eiwitten die alarmines worden genoemd.

"Alarmines zijn het 'goud' in moedermelk. Deze eiwitten voorkomen gevaarlijke darmkolonisatiestoornissen die kunnen leiden tot bloedvergiftiging en darmontsteking", legt Dorothee Viemann uit, die het onderzoek leidde dat in het medische tijdschrift Gastroenterology werd gepubliceerd.

Na de geboorte rijpt het immuunsysteem van de darm door interacties met verschillende bacteriën die in de omgeving aanwezig zijn. Dit geeft baby's een levenslange bescherming tegen allerlei infecties. Alarmstoffen spelen een centrale rol in dit aanpassingsproces. Van deze eiwitten is bekend dat ze betrokken zijn bij diverse fysiologische en pathofysiologische processen, waaronder wondgenezing, ontsteking, kankerontwikkeling en allergieën. Naast moedermelk nemen baby's ook alarmines op van hun moeders mits deze op een natuurlijke manier bevallen. Interessant is dat kinderen die via een keizersnede worden geboren, meer geneigd zijn om later in hun leven chronische ontstekingsziekten te ontwikkelen.

Deze ontdekking is de eerste stap in het ontwikkelen van klinische interventies om kinderen zonder toegang tot moedermelk te ondersteunen. "Aanvulling met deze eiwitten zou de ontwikkeling van pasgeborenen kunnen ondersteunen die niet genoeg alarminen produceren of krijgen in de moedermelk", zegt Viemann. "Dat zou een reeks langdurige aandoeningen kunnen voorkomen die verband houden met darmkolonisatiestoornissen, zoals chronische darmontsteking en obesitas."

Experimenten met muismodellen toonden aan dat één enkele dosis alarminen de dieren een robuuster darmmicrobioom en resistentie tegen ontstekingsziekten opleverde. Het team is van plan om hun onderzoek voort te zetten door middel van geavanceerde preklinische studies en vervolgproeven.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page