top of page

Blootstelling aan lood in de kindertijd beïnvloedt persoonlijkheid op volwassen leeftijd

Blootstelling aan giftige chemicaliën in de kindertijd kan onwaarschijnlijke effecten hebben op de persoonlijkheid en gedragskenmerken in de volwassenheid, zegt een nieuwe studie van psychologen van de Universiteit van Texas in Austin. Contact met lood kan mensen minder vriendelijk en sociaal, minder ijverig en meer neurotisch maken - eigenschappen die een domino-effect kunnen hebben op hun geestelijke gezondheid en algemeen welzijn.

De gegevens van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences en geven een gedetailleerde analyse van een cohort van meer dan 1,5 miljoen mensen in de VS en Europa. Deze rigide persoonlijkheidskenmerken werden vaker waargenomen bij diegenen die opgroeiden in regio's waarvan bekend is dat ze hogere loodniveaus in de atmosfeer hebben. Deze niveaus werden gemeten op basis van gegevens van het Environmental Protection Agency, en persoonlijkheidsgegevens werden verzameld via een online vragenlijst.

"Deze drie eigenschappen - inschikkelijkheid, aangenaamheid en een laag neuroticisme - maken een groot deel uit van wat wij als een volwassen, psychologisch gezonde persoonlijkheid beschouwen en zijn sterke voorspellers van ons succes of falen in relaties en op het werk," verklaarde onderzoeker Ted Schwaba, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam, dat eraan toevoegde dat mensen over het algemeen inschikkelijker en minder neurotisch worden naarmate ze ouder worden.


In de jaren zeventig begon het loodgehalte in de lucht in deze landen door de Clean Air Act te dalen. De onderzoekers ontdekten dat personen die na deze periode werden geboren, positievere, evenwichtiger persoonlijkheden hadden dan degenen die opgroeiden voordat de wet werd ingevoerd.


Hoewel altijd al bekend was dat lood schadelijk is voor de menselijke gezondheid, wijzen de uitkomsten van dit onderzoek erop hoe milieufactoren een aanzienlijke invloed kunnen hebben op onze geestelijke gezondheid. Hoewel het loodgehalte in de atmosfeer zich vandaag op een historisch dieptepunt bevindt, treft blootstelling aan lood meestal onevenredig veel gekleurde mensen, die twee keer meer kans hebben op verhoogde loodgehaltes in hun bloed. Eenvoudige bloedtesten met een vingerprik kunnen worden gebruikt om de blootstelling aan lood vast te stellen, waarbij niveaus boven vijf mcg/dL onveilig worden geacht voor kinderen.




bottom of page