top of page

Blootstelling aan zonlicht (UV-B) heeft invloed op onze darmflora

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021

Onze microbiële flora in de darm (ook wel het microbioom genoemd) heeft een ongekende invloed op onze gezondheid en ons welzijn, maar kan sterk beïnvloed worden door factoren uit onze omgeving, en dat blijkt niet enkel onze voeding te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de UV-B stralen van de zon daar toe behoren.


In deze studie heeft men namelijk vastgesteld dat UV-B licht de samenstelling van het microbioom kan veranderen, wellicht door toedoen van vitamine D, en hiermee bijdraagt aan de bescherming tegen ontstekingsziektes zoals MS en IBD, zegt Professor Bruce Vallance van de Universiteit van British Columbia.



Men onderzocht de stoelgang en vitamine-D status van 21 gezonde vrouwen voor en na blootstelling aan UV-B licht. De vrouwen waren onderverdeeld in 2 groepen waarvan één reeds een VitD supplement nam. In de groep die geen supplement had genomen veranderde de samenstelling van de darmflora naar een aanzienlijk meer evenwichtig en rijker microbioom, vergelijkbaar met dat van de VitD-groep wiens flora niet significant wijzigde.


Een reden temeer om voldoende zonlicht op te doen in onze contreien, en zeker als je geen VitD supplement gebruikt!

Bron: Skin Exposure to Narrow Band Ultraviolet (UVB) Light Modulates the Human Intestinal Microbiome

Else S. Bosman, Arianne Y. Albert, Harvey Lui, Jan P. Dutz and Bruce A. Vallance

Front. Microbiol., 24 October 2019 | https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.02410

bottom of page