top of page

Caloriebeperking kan veroudering vertragen

Een nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Nature Aging heeft aangetoond dat calorie-restrictie het tempo van veroudering bij gezonde volwassenen kan vertragen.

De fase 2 gerandomiseerde, gecontroleerde studie, gefinancierd door het Amerikaanse National Institute on Aging, omvatte 220 niet-obese, gezonde volwassenen uit de Verenigde Staten. De deelnemers werden gerandomiseerd naar een dieet met 25% calorierestrictie (25% onder de geschatte energiebehoefte van de deelnemers) of een normaal dieet (ad libitum) gedurende twee jaar. Om het tempo van veroudering bij de deelnemers te meten, werd een DNA-methylerings-analyse uitgevoerd op bloedmonsters van de deelnemers bij start, na 12 maanden en na 24 maanden. Deze analyse meet tags op DNA-sequenties die de genexpressie regelen en waarvan bekend is dat ze veranderen naarmate mensen ouder worden.


Volgens het Dunedin PACE algoritme, dat bij benadering het tempo van veroudering berekent op basis van het epigenoom, was het tempo van veroudering in de calorierestrictiegroep 2-3% lager dan in de controlegroep. In andere onderzoeken zou dit overeenkomen met een vermindering van 10-15% van het sterfterisico, wat vergelijkbaar is met de voordelen van stoppen met roken.

De auteurs van het onderzoek merkten op dat, hoewel de resultaten veelbelovend zijn, calorierestrictie moeilijk is en misschien niet voor iedereen is weggelegd. Toekomstige onderzoeken zouden meer aantrekkelijke opties kunnen bevatten, zoals eten met tijdsbeperking (het zgn. intermitterend vasten), die vergelijkbare effecten kunnen hebben. De gunstige effecten van calorierestrictie zijn aangetoond in modelorganismen, waaronder de verlenging van een gezonde levensduur en de vertraging van chronische ziekten. Veroudering wordt sterk geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en interventies zoals calorierestrictie hebben het potentieel om de gezondheid van het hart te verbeteren en chronische cardiovasculaire problemen uit te stellen.

Jouw voedingsconsulent heeft een expertise op vlak van intermitterend vasten. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.Referentie:

  • R Waziry, DL Corcoran, KM Huffman, MS Kobor, M Kothari, VB Kraus, WE Kraus, DTS Lin, CF Pieper, ME Ramaker, M Bhapkar, SK Das, L Ferrucci, WJ Hastings, M Kebbe, DC Parker, SB Racette, I Shalev, B Schilling, DW Belsky. Effect of long-term caloric restriction on DNA methylation measures of biological aging in healthy adults from the CALERIE trial. Nature Aging (in press), 2023 DOI: 10.1101/2021.09.21.21263912

Comments


bottom of page