top of page

Curcuma beter dan placebo voor pijn door osteoarthritis

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021

Onderzoekers van de Universiteit van Tasmanië in Australië hebben ontdekt dat een extract van kurkuma effectiever is dan placebobehandelingen bij het verminderen van kniepijn door artrose.

Voor de studie hebben de onderzoekers 70 deelnemers gerekruteerd met symptomatische knie-artritis. Elke deelnemer kreeg vervolgens de opdracht om ofwel twee capsules kurkuma per dag in te nemen, ofwel een placebo te nemen over een periode van 12 weken. Veranderingen in de pijn en het volume van de knie-effusie-synovitis (wanneer overtollig vocht zich ophoopt rond het kniegewricht) werden beoordeeld via zowel een gestandaardiseerde vragenlijst als een MRI-scan gedurende de onderzoeksperiode.

De onderzoekers hebben ook veranderingen gemeten in de samenstelling van het kraakbeen, het gebruik van pijnmedicatie, de kwaliteit van het leven, de fysieke prestaties en de incidentie van bijwerkingen.

Uiteindelijk vonden de onderzoekers dat patiënten die kurkuma supplementen namen de neiging hadden om minder pijn te ervaren dan de patiënten in de placebogroep. Belangrijk is dat ze ook geen bijwerkingen in deze groep opmerkten en dat ze minder pijnmedicatie gebruikten dan die in de placebogroep.

De onderzoekers vonden echter geen verschil in de structurele aspecten van knie-artritis tussen de groepen. Dit suggereert dat, hoewel kurkuma bepaalde pijnklachten kan verlichten, het geen genezing is voor de aandoening.

Hoe dan ook, de resultaten wijzen op de mogelijkheid dat kurkuma wordt gebruikt als voedingssupplement om de pijn beter te beheersen dan bestaande behandelingen zoals acetaminofen en niet-steroïde ontstekingsremmende middelen, die vaak gepaard gaan met bijwerkingen.


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page