top of page

De darmen ontplooien beschermende mechanismen in relatie tot je voedingsschema

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021

Tijdens de maaltijd bevat elke hap voedsel een mogelijk risico op binnenkomende ziekteverwekkers in het spijsverteringsstelsel. De darm neemt beschermende maatregelen om rekening te houden met dit risico, en de resultaten van een nieuwe studie suggereren dat de darm ook aanwijzingen uit een regelmatig eetschema neemt om bepaalde mechanismen hiertegenover in te zetten.


De nieuwe studie beschrijft hoe de darm het eetschema van een individu volgt om samen te werken met het immuunsysteem om het lichaam te beschermen. Het begrijpen van deze mechanismen is belangrijk, vooral omdat inflammatoire gastro-intestinale (GI) aandoeningen steeds vaker voorkomen, zoals het geïrriteerde darm syndroom (IBS) en de ziekte van Crohn. Bovendien benadrukken deze resultaten het belang van een regelmatig voedingsschema.Als u bijvoorbeeld elke dag om twaalf uur 's middags luncht, kan de darm elke dag rond die tijd bepaalde activiteiten in gang zetten, zelfs op een enkele dag waarop u een maaltijd overslaat of een late lunch eet, omdat de darm gewend is aan voedselinname volgens een specifiek schema. Dit geeft aan dat de circadiaanse klokgenen ook belangrijk kunnen zijn om de darm op schema te houden voor het stimuleren van de immuunprocessen in afwachting van de maaltijden.


Onderzoekers vonden dat voedselinname een "hormonale 'kettingreactie' in de darm veroorzaakt," beginnend met het vasoactieve darmpeptide (VIP) hormoon dat in het zenuwstelsel wordt geproduceerd. Het VIP-hormoon initieert een immuun activiteit (productie van Interleukine-22) in het geval dat een aankomende maaltijd ziekteverwekkende micro-organismen zou bevatten.

"Hoewel er meer werk moet worden verricht om dit anticiperende mechanisme beter te begrijpen, zijn de resultaten zeer interessant en zouden ze kunnen helpen verklaren waarom verstoringen van het circadiaanse ritme en regelmatige eetpatronen de chronische ontsteking in de darm zouden kunnen verhogen", legt co-studieleider Dr. Cyril Seillet uit.

Het volgende aspect is het bestuderen van specifieke eigenschappen van voedsel en hoe ze de immuunrespons beïnvloeden.


Bron: Nature Immunology volume 21, pages168–177(2020)

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page