top of page

De verspreiding van COVID stoppen door kauwgom te kauwen?

Wetenschappers hebben een speciale kauwgom ontwikkeld die het risico op verspreiding van SARS-CoV-2 zou kunnen verminderen. De technologie is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania en maakt gebruik van ACE2-eiwitten als moleculaire "netten" om het coronavirus op te sluiten.

Van SARS-CoV-2 is bekend dat het zich in de speekselklieren deelt en in de lucht vrijkomt wanneer een besmet individu hoest, spreekt of niest. "Deze kauwgom biedt de mogelijkheid om het virus in het speeksel te neutraliseren, waardoor we een eenvoudige manier hebben om mogelijk een bron van ziekteoverdracht te beperken," aldus hoofdonderzoeker Henry Daniell.

Vaccinaties hebben een enorme impact gehad tijdens de pandemie. Ze nemen echter niet helemaal het risico weg dat gevaccineerde personen het virus doorgeven aan ongevaccineerden. In een poging om dit risico te beperken, begonnen Daniell en collega's het gebruik van ACE2-eiwitten te onderzoeken om het virus te sekwestreren. Dit eiwit is de belangrijkste receptorpoort voor het virus om menselijke cellen te infecteren. De onderzoekers hadden reeds een unieke, kosteneffectieve methode ontwikkeld om grote hoeveelheden gezuiverde ACE2-eiwitten te produceren met behulp van planten.

Na infusie van deze plantaardige eiwitten in het tandvlees, testten de onderzoekers hun doeltreffendheid met speekselmonsters van COVID-positieve patiënten. Interessant was dat zij ontdekten dat de ACE2 in de kauwgom het virus neutraliseerde. Het team is van plan de haalbaarheid van hun innovatie te testen in een klinische studie.

Een van de voordelen van de anti-COVID kauwgom is dat het niet duur is om te produceren. De wetenschappers zien de kauwgom als een extra middel om de verspreiding van het virus te helpen voorkomen.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page