top of page

Een plantaardig dieet kan het risico op cognitieve stoornissen verminderen

Het is geen geheim dat wat we eten een grote invloed heeft op onze gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Veel voedingsmiddelen bevatten bijvoorbeeld stoffen die ontstekingen in het lichaam kunnen helpen verminderen, wat de gezondheid van het hart en het zenuwstelsel bevordert. Zo weten we dat we minder rood vlees moeten eten (waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt) en meer fruit en groenten, die een wereld aan heilzame voedingsstoffen bevatten.

Volgens een 12 jaar durend onderzoek, gepubliceerd in Molecular Nutrition and Food Research, kan er een verband bestaan tussen het eten van plantaardige producten/voedsel en de algemene gezondheid van de hersenen, meer bepaald kan een dergelijk dieet beschermen tegen cognitieve stoornissen en achteruitgang.

De studie, die 842 deelnemers van 65 jaar en ouder volgde, trachtte het verband te onderzoeken tussen het voedsel dat we eten, hoe we dat voedsel metaboliseren, en hoe deze processen de cognitieve achteruitgang vormden. Onderzoekers gebruikten bloedplasma monsters en nauwkeurige observatie van de voeding van de deelnemers om deze verbanden te belichten.

Eén bevinding van de studie versterkte de reeds gedocumenteerde voordelen van polyfenolen, een type flavonoïde die bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoekers ontdekten dat het metabolisme van bepaalde verbindingen in voedingsmiddelen zoals cacao, koffie, appels, groene thee, bosbessen, enz. een soort "beschermende" relatie had met cognitieve achteruitgang, wat suggereert dat deze voedingsmiddelen gunstig kunnen zijn voor oudere volwassenen om de cognitieve gezondheid te bevorderen.

Tegelijkertijd stelden onderzoekers ook vast dat bepaalde voedingsmiddelen een negatief effect hadden op de cognitieve gezondheid. Met name verbindingen zoals sacharine, een kunstmatige zoetstof zonder calorieën, bleken schade te veroorzaken en cognitieve achteruitgang te bevorderen. Sacharine is de bron van een aanzienlijk debat in de medische gemeenschap; hoewel het gunstig kan zijn bij gewichtsverlies en bloedsuiker-management, is er geen sluitend bewijs over de algemene veiligheid, vooral als het gaat om kanker en -zoals hier- om cognitieve gezondheid.

Als gevolg hiervan concludeerden onderzoekers dat strategische veranderingen in het dieet voor oudere volwassenen, waaronder veranderingen om meer polyfenolrijke voedingsmiddelen op te nemen, cognitieve achteruitgang en de kans op aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen.
Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page