top of page

Flavonoïde-rijke voedingsmiddelen helpen de bloeddruk te reguleren

Flavonoïdenrijke voeding kan een positief effect hebben op de bloeddruk, maar volgens nieuw onderzoek ligt het geheim van hoe deze voeding precies de cardiovasculaire gezondheid beïnvloedt, in de darm.

Een studie gepubliceerd in Hypertension onderzocht de relatie tussen de inname van flavonoïderijk voedsel en het microbioom van de darm, de verzameling gezonde, nuttige bacteriën in de darm die helpen voedsel te verteren en een gezonde spijsvertering te bevorderen. Flavonoïden zijn chemische stoffen die vaak voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Gezien hun antioxidatieve eigenschappen, suggereert onderzoek dat ze gunstige gezondheidseigenschappen kunnen hebben, vooral voor de cardiovasculaire gezondheid. Er zijn verschillende soorten flavonoïden die verschillende gezondheidsvoordelen hebben, zoals flavonolen (bekend om hun antioxiderende eigenschappen) en flavonen (bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen). Voedingsmiddelen die bijzonder hoge concentraties van deze chemische verbindingen bevatten zijn onder meer bessen, chocolade, rode wijn en bepaalde soorten thee.

De onderzoekers merkten echter op dat het niet alleen gaat om het voedsel dat we eten, maar ook hoe ons lichaam dit voedsel verwerkt en erop reageert tijdens de spijsvertering. Zij merkten op dat het darmmicrobioom een belangrijke rol kan spelen bij het begrijpen waarom sommige mensen meer voordeel halen uit deze voedingsmiddelen dan anderen. Het darmmicrobioom kan sterk verschillen van persoon tot persoon, wat betekent dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op flavonoïden.

Om het verband tussen darmgezondheid en flavonoïdeninname beter te begrijpen, verzamelden onderzoekers zelfgerapporteerde vragenlijsten over voedselinname en ontlastingmonsters van ongeveer 900 deelnemers. De vragenlijsten werden gebruikt om de hoeveelheid en frequentie van flavonoïderijke voedingsmiddelen die deelnemers consumeerden te bepalen, terwijl ontlastingmonsters werden gebruikt om informatie te verzamelen over het microbioom van de darmen van de deelnemers. Onderzoekers analyseerden deze gegevens om gedetailleerd inzicht te krijgen in het verband tussen darmmicrobiomen, flavonoïdeninname en cardiovasculaire gezondheid.

De belangrijkste bevindingen van de studie waren dat deelnemers met de hoogste inname van flavonoïdenrijke voedingsmiddelen een lagere systolische bloeddruk hadden en een meer divers darmmicrobioom. De hoofdonderzoeker van de studie, Aedín Cassidy, suggereerde dat vanwege deze bevindingen, "een beter begrip van de zeer individuele variabiliteit van het flavonoïdenmetabolisme heel goed zou kunnen verklaren waarom sommige mensen meer cardiovasculaire bescherming genieten van flavonoïdenrijke voeding dan anderen," wat wijst op een behoefte aan verder onderzoek.

Het onderzoeksteam merkte op dat toekomstig onderzoek zich zou moeten richten op de rol die andere leefstijl- en voedingsgewoonten hebben op de cardiovasculaire gezondheid om een duidelijker verband te kunnen vaststellen tussen de inname van flavonoïden en de gezondheidsresultaten.




Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page