top of page

Gewicht verliezen (en deels) terugkrijgen is nog steeds goed voor het hart

In een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, werd gewichtsverlies in verband gebracht met een verminderde incidentie van cardiometabole risicofactoren, zelfs als een deel van het gewicht na het afvallen weer werd teruggewonnen.

De systematische review en meta-analyse omvatte 124 onderzoeken naar programma's voor gewichtsbeheersing op basis van gedrag. Er waren in totaal meer dan 50.000 deelnemers in alle onderzoeken, met een gemiddelde follow-up van 28 maanden. Met behulp van de gecombineerde resultaten schatten de auteurs van de meta-analyse de impact van gewichtsverlies op risicofactoren voor hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Ze beoordeelden ook de invloed van gewichtstoename na afloop van de programma's op deze risicofactoren.

Ze ontdekten dat zelfs met gewichtstoename, programma's voor gewichtsbeheersing op basis van gedrag de cardiometabolische risicofactoren bij deelnemers neigden te verminderen, met resultaten die minstens 5 jaar na het einde van het programma aanhielden. Hoewel het bewijs ook wees op verminderingen in het risico om gediagnosticeerd te worden met hartaandoeningen en diabetes type 2, is er meer informatie nodig om deze resultaten te bevestigen. De eerste resultaten waren veelbelovend, maar de meeste onderzoeken volgden de deelnemers niet langer dan 5 jaar en er zijn meer gegevens nodig om een definitieve conclusie te trekken. In de geïncludeerde onderzoeken verloren de deelnemers gemiddeld 5-10 pond en kwamen ze gemiddeld 0,26-0,7 pond per jaar terug aan nadat de programma's waren afgelopen. Een van de auteurs merkte op dat de meeste onderzoeken naar gewichtsverlies zich richten op de onmiddellijke resultaten van de interventie in plaats van op de gezondheidseffecten van het programma op de lange termijn. De resultaten van dit onderzoek zijn veelbelovend omdat ze verbeteringen op populatieniveau laten zien en ze bevestigen de voordelen van gewichtsverlies, zelfs als er vervolgens weer wat gewicht bijkomt.

Zo zie je maar hoe nu ook zeer brede wetenschappelijke studies het belang van een gezond gewicht onderstrepen. Heb je overgewicht? Laat je professioneel begeleiden door jouw voedingsconsulent!
Referentie:

  • Jamie Hartmann-Boyce, Annika Theodoulou, Jason L. Oke, Ailsa R. Butler, Anastasios Bastounis, Anna Dunnigan, Rimu Byadya, Linda J. Cobiac, Peter Scarborough, F.D. Richard Hobbs, Falko F. Sniehotta, Susan A. Jebb, Paul Aveyard. Long-Term Effect of Weight Regain Following Behavioral Weight Management Programs on Cardiometabolic Disease Incidence and Risk: Systematic Review and Meta-Analysis. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, 2023; DOI: 10.1161/CIRCOUTCOMES.122.009348

Comments


bottom of page