top of page

Groen mediterraan dieet is gezonder dan gewoon mediterraan dieet

Het mediterrane dieet wordt al lang geprezen als een belangrijke medische interventie voor een reeks van gezondheidsaandoeningen, waaronder hart -en vaatziekten, diabetes en meer. Het dieet bestaat uit grotere hoeveelheden olijfolie, noten, vis en groenten en geeft prioriteit aan de consumptie van omega-3 vetzuren, die in verband zijn gebracht met betere gezondheidsresultaten. Als gevolg daarvan wordt het mediterrane dieet vaak gezien als een belangrijk alternatief voor westerse diëten die meer suiker en verzadigde vetten bevatten.

Uit een studie van een team onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van Negev bleek dat het "groene" mediterrane dieet gezonder was dan een gewoon mediterraan dieet, en een effectievere manier om visceraal vet te verminderen. De studieresultaten zijn gepubliceerd in een recent artikel in BMC Medicine.

Maar wat is het "groene" mediterrane dieet? Het is in wezen een poging om het mediterrane dieet nog gezonder te maken. Deze gewijzigde versie bevat meer polyfenolen (antioxidanten) en minder rood vlees.

In een studie genaamd de DIRECT PLUS studie, vergeleken onderzoekers de gezondheidseffecten van het mediterrane dieet, het groene mediterrane dieet en een algemeen "gezond" dieet. Bij het groene mediterrane dieet volgden de deelnemers strikte dieetvoorschriften, waaronder walnoten, groene thee en eendenkroos (een soort groene alg)-shakes. De proef omvatte bijna 300 deelnemers en duurde ongeveer anderhalf jaar.

Wat betreft de vermindering van visceraal vet (het vet dat zich hecht aan interne organen, het vet dat we niet kunnen zien), ontdekten de onderzoekers dat het groene mediterrane dieet dit type vet met 14% verminderde, vergeleken met ongeveer 7% bij het mediterrane dieet. De vermindering van visceraal speelt een belangrijke rol bij gewichtsverlies en speelt een grote rol in iemands gezondheid. De aanwezigheid van visceraal vet kan bijvoorbeeld bepaalde hormonen in het lichaam produceren die iemands risico op hartziekten en andere chronische aandoeningen kunnen verhogen. Daarom is vermindering van visceraal vet een belangrijk onderdeel van gewichtsverlies in het algemeen.


bottom of page