top of page

Het eten van avocado's kan de wijze waarop het lichaam buikvet opslaat veranderen

Hoewel avocado's al duizenden jaren door mensen worden gegeten, zijn ze de laatste tijd bejubeld als een "superfood", een term die wordt gebruikt om voedsel te beschrijven dat boordevol voedingsstoffen zit of andere essentiële gezondheidseigenschappen heeft. Als superfood hebben avocado's een rijk profiel aan voedingsstoffen, met bijzonder hoge concentraties gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten (de goede vetten). De avocado is niet alleen een voedingsmiddel boordevol krachtige voedingsstoffen, maar kan ook helpen veranderen hoe het lichaam vet verdeelt en opslaat in en rond de buik, waardoor iemands risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals diabetes kan verminderen.

Volgens een publicatie in het Journal of Nutrition, onderzocht een gerandomiseerde gecontroleerde studie deelnemers die gedurende 12 weken een avocado kregen bij één maaltijd per dag, vergeleken met deelnemers die een vergelijkbare maaltijd kregen maar zonder avocado. Onderzoekers probeerden te begrijpen hoe het eten van avocado's de manier waarop vet rond de buik wordt verdeeld, zou kunnen veranderen. Volgens Naiman Khan, hoofdauteur van de studie, was de focus van het onderzoeksteam "begrijpen wat het eten van een avocado doet met de manier waarop mensen hun lichaamsvet opslaan. De plaats van het vet in het lichaam speelt een belangrijke rol in de gezondheid". Specifiek keek het onderzoeksteam naar de effecten die avocado's zouden kunnen hebben op visceraal vetweefsel (VAT), het vet onder het oppervlak van je huid. Ophoping van dit type vet kan leiden tot een reeks metabole gezondheidsproblemen, zoals diabetes, omdat het de insulineresistentie verhoogt. Inzicht in manieren om de plaats waar vet wordt opgeslagen te veranderen, bijvoorbeeld via een dieet, kan de gezondheidsresultaten verbeteren.

Een belangrijke bevinding van de studie was dat vrouwen die regelmatig avocado's kregen een grotere vermindering van de VAT vertoonden. Het onderzoeksteam speculeerde dat een deel van het verband tussen avocadoconsumptie en VAT zou kunnen liggen in het hoge gehalte aan vezels en enkelvoudig onverzadigde vetzuren in avocado's.

Er was echter geen waarneembare verandering tussen de controle- en behandelingsgroep voor mannen, hoewel het onderzoeksteam opmerkte dat er meer onderzoek nodig was om veranderingen in de vetverdeling tussen de seksen te begrijpen.

Het onderzoeksteam verzamelde ook bloedmonsters om te bestuderen hoe avocado's de insulinegevoeligheid zouden kunnen beïnvloeden, maar vond geen zinvolle correlatie.
Comentarios


bottom of page