top of page

Het (niet zo) geheim voor een gelukkig leven: Fruit, groenten, en lichaamsbeweging

Bijgewerkt op: 16 okt. 2021

Eet je groenten! Een appel per dag! Voel de verbranding! Dit zijn enkele van de cruciale ingrediënten van welzijn. OK, dat is geen verrassing. We weten al lang dat er een verband is tussen levensstijl en tevredenheid in het leven. De meesten van ons voelen zich beter als ze gezond eten en bewegen - of is het zo dat we goed eten en bewegen omdat we gelukkig zijn? Als er een oorzakelijk verband is, wat is dan de richting? Zorgt het gevoel van welzijn ervoor dat we beter gaan eten en meer gaan bewegen, of juist andersom?

Het nieuws van onderzoekers van de Universiteit van Kent en de Universiteit van Reading is dat we het niet alleen hebben over correlatie of "Wat mijn oma me vertelde." We hebben het over een oorzakelijk verband. De specifieke omschrijving van levensstijl in het onderzoek waren: het consumeren van fruit en groenten, samen met lichaamsbeweging. Andere activiteiten, zoals slapen, dragen bij tot die tevredenheid, maar maakten geen deel uit van het onderzoek. Er werd ook geen verband gezocht tussen lichaamsbeweging en goed eten.

Onderzoekers Adelina Gschwandtner, Sarah Jewell en Uma Kambhampati gebruikten de Understanding Society Database van het Verenigd Koninkrijk voor hun gegevens. Meer specifiek wilden ze eerst weten "hoe succesvol mensen zijn in het volhouden van diëten en in het behouden van een langere-termijn perspectief op de voordelen van consumptie". Vervolgens waren ze in een positie om de gegevens te analyseren over een oorzakelijk verband tussen gezonde levensstijlgewoonten en welzijn.

Hun bevindingen, gepubliceerd in het Journal of Happiness, tonen aan dat het uitstellen van bevrediging (lees: niet de keuze maken voor een snelle calorierijke hap) ruimte creëert voor het maken van betere keuzes in levensstijl, zoals het eten van fruit en groenten, en oefeningen. Deze keuzes zorgen op hun beurt voor tevredenheid met het leven. De onderzoekers concluderen: "Het vermogen om bevrediging uit te stellen stelt individuen in staat om meer aandacht te geven aan de investeringscomponent van leefstijlbeslissingen in plaats van alleen de affectieve component." Dat uitstel lijkt iemands kijk op het leven te vergroten. Met andere woorden, impulsieve keuzes die een focus op "Hier!" en "Nu!" en “snel” en “lekker” weerspiegelen bouwen zich op in de loop van de tijd en worden uiteindelijk een psychologisch (en fysiologisch) gewicht dat moeilijk te dragen is. Stel je keuze voor een gezondere levensstijl dan ook niet te lang uit!

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page