top of page

Huperzine A: een krachtig fytotherapeuticum in de strijd tegen geheugenstoornissen

Huperzine A (HupA) – een alkaloïde - wordt gevonden in een extract van de Huperzia serrata mossoort. HupA wordt reeds eeuwen gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om het denkvermogen van oudere mensen te verbeteren.

Professor Alan Kozikowski leidt de afdeling neurologie van de Georgetown University in de Verenigde Staten. Kozikowski is de eerste Westerse wetenschapper die HupA bestudeerde en synthetiseerde. In de ‘Journal of the American Medical Association’ schreef hij dat Huperzine A een zeer veilige stof is dewelke over natuurlijke, krachtige en selectieve cholinesterase-remmers beschikt. Volgens Kozikowski werkt HupA veel beter dan de acetylcholinesterase-blokkers (donepezil, rivastigmine en galantamine) die worden aanbevolen om de levenskwaliteit van Alzheimersymptomen onder controle te houden.

Dementie en acetylcholinesynthese

Acetylcholine is de neurotransmitter in de hersenen die verantwoordelijk is voor de overdracht van elektrische impulsen van één zenuweinde naar de andere. Het wordt aangemaakt in het einddeel van zenuwvezels en verpakt in kleine blaasjes (synaptische vesikels) waar het wordt opgeslagen totdat het wordt vrijgegeven.

Wanneer acetylcholine wordt uitgescheiden, blijft het enkele seconden hangen in de minuscule ruimte tussen 2 zenuwuiteinden. In een normaal brein zorgt het enzym acetylcholinesterase voor een balans door acetylcholine af te breken. Het wordt in twee delen gesplitst, nl. een acetaat molecuul en choline. De choline wordt heropgenomen in het zenuweinde om opnieuw acetylcholine aan te maken. De hersenen van Alzheimerpatiënten laten een tekort zien aan acteylcholine door beschadiging van de zenuwcel die het uitscheidde. Zelfs met dit tekort blijft het acetylcholinesterase-enzym werken om het acetylcholine – die nog door de beschadigde zenuwcel wordt afgegeven – te verwijderen.

Dit leidt tot een tekort.

Acetylcholinesterase blokkers

Wetenschappers hebben herhaaldelijk aangetoond dat een gebrekkig geheugen en cognitieve verstoring samengaan met een dramatische vermindering in de acetylcholinesynthese en/of –afgifte in de zenuwcellen. Het ontdekken van een ernstig beschadigd en minder actief cholinergisch systeem in de hersenen van patiënten met geheugenverminderingen en Alzheimerdementie, heeft onderzoek gestimuleerd naar de verbetering van de cerebrale cholinergische zenuwoverbrenging via cholinesterase remmers.

Van acetylcholinesterase blokkers wordt gemeld dat zij het geheugen verbeteren in een aantal patiënten die aan een lichte vorm van Alzheimer lijden. Het is ook aangetoond dat deze remmers de afscheiding bevorderen van het nuttige amyloid precursor proteïne (APP). Deze precursor kan de werking en het referentiegeheugen verbeteren alsook de synthese en afgifte van de neurotransmitter acetylcholine in de hersenen verhogen.

Hoe werkt Huperzine A?

Huperzine A is een krachtige acetylcholinesterase-remmer. Het lange-termijn gebruik van cholinesterase remmers, zoals HupA, verbetert niet alleen de cholinergische functie, maar verhoogt tevens het normale APP metabolisme, dat patiënten, die aan geheugenverminderingen inclusief Alzheimer, lijden, verder zal helpen.

Humane klinische studies met Huperzine A

Een dubbelblind, placebogecontroleerde studie bij 60 ouderen met uitsluitend klachten over vergeetachtigheid (geen dementie, Alzheimer of andere geheugenstoornissen) in het klinisch onderzoekscentrum van het Beijing Municipal An Ding Hospital, gaf in de HupA groep een 50 % verbetering in scores van geheugentesten te zien. Bij de placebogroep scoorde slechts 3.3 % beter tijdens de geheugentest.

Uit alle beschikbare wetenschappelijke gegevens blijkt dat Huperzine A dienst kan doen als een geschikt fytotherapeutisch middel om onder andere acetylcholinesterase te remmen en dementieklachten te verminderen.

Efficiëntie van Huperzine A

Huperzine A heeft ook een lange interactietijd met acetylcholinesterase, waardoor HupA effectiever is dan andere soortgelijke stoffen. Met HupA duurt de remming zes uur na de inname, terwijl veel andere stoffen een aanmerkelijk kortere werkingstijd hebben. Deze stof bezit de unieke eigenschap om de bloed-hersenbarrière goed te passeren met minimale neveneffecten bij de therapeutische dosering.

Bijwerkingen

Bij de diverse studies zijn slechts incidenteel milde bijwerkingen gevonden als lichte duizeligheid, misselijkheid en darmstoornissen.

Huperzine A wordt over het algemeen goed verdragen bij een dagdosis van 2 x 0.4 mg en dit gedurende 6 maand inname. Ook personen bij wie geen andere cholinesteraseremmers konden ingezet worden, verdragen deze natuurlijke variant.

Zwangere vrouwen en mensen met een te hoge bloeddruk wordt afgeraden HupA te gebruiken.

Conclusie

Huperzine A geeft een langdurige remming van acteylcholinesterase activiteit in de hersenen – tot 360 minuten – en verhoogt de acteylcholine niveaus tot 40 procent na 60 minuten.

Door de goede passage van de bloed-hersenbarrière, de lange halfwaardetijd en de hoge biologische beschikbaarheid bij orale inname, is HupA een goede aanvulling om uiteenlopende cognitieve problemen te helpen verbeteren.

Contacteer je voedingsconsulent voor gericht advies omtrent anti-aging suppletie!

Referenties

  • Yang G, Wang Y, Tian J, Liu J-P (2013) Huperzine A for Alzheimer’s Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. PLoS ONE 8(9): e74916. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0074916

  • Andrew A. Skolnick; Old Chinese herbal medicine used for fever yields possible new Alzheimer Disease therapy; Journal of the American Medical Association, 1997; 277:776.

  • Debasis Bagchi & Jean Barilla, Huperzine A: Boost your brain power; Keats Publishing, Connecticut, USA.

  • Kozikowski, A.P. et al, Synthesis of Huperzine A and its analogues and their anti-cholinesterase activity; Journal Org. Chem. 56 (15): 4636-4645, 1991.

  • Yan, X.F. et al; Effects of Huperzine A and B on skeletal muscle and electroencephalogram; Acta Pharmacologica Sinica, 8: 117-123. Institute of Mental Health, Beijing Medical University; Supplemental clinical verification report on Huperzine A tablet (Oct. 90-Aug. 92).

  • Xu Si-Sun et al; Efficacy of tablet huperzine-A on memory, cognition and behavior in Alzheimer’s disease; Acta Pharmacologica Sinica; Sept. 1995; 391-395.


Comments


bottom of page