top of page

Hypertensie bij kinderen en tieners gelinkt aan ongezonde levensstijl

Hoge bloeddruk kan de slagaders beschadigen en minder elastisch maken, waardoor de bloedstroom wordt beperkt. Hierdoor moet het hart harder werken om het bloed door het lichaam te pompen, wat kan leiden tot schade aan het hart en een groter risico op ernstige problemen zoals hartfalen of hartaanvallen. Hypertensie vertoont vaak geen symptomen, dus is het heel belangrijk om de bloeddruk regelmatig te controleren en vroegtijdig aan te pakken, vooral bij kinderen en adolescenten.

Recente studies hebben immers aangetoond dat hypertensie bij kinderen toeneemt, en veel van die toename houdt verband met een overeenkomstige toename van zwaarlijvigheid. De toename van zowel obesitas als hypertensie is gedeeltelijk te wijten aan een toename van inactiviteit en slechte voeding bij jongeren.

In een nieuw artikel, gepubliceerd in het European Heart Journal, wordt ongeveer 90% van de gevallen van hypertensie (hoge bloeddruk) bij kinderen en adolescenten in verband gebracht met inactiviteit, overmatige consumptie van zout en suiker, en pre-obesitas of obesitas.

In het artikel werd de huidige literatuur over hypertensie bij kinderen en adolescenten van 6 tot 16 jaar onder de loep genomen.

De auteurs merkten op dat ouders een van de belangrijkste invloeden zijn op de gezondheid van hun kinderen, en het wordt aanbevolen dat gezinnen samen werken aan hun voeding en lichaamsbeweging om hypertensie te verbeteren.

Leefstijlinterventie wordt gewoonlijk aanbevolen als eerste stap om hypertensie te verbeteren, en lichaamsbeweging en aanpassingen in de voeding zijn vaak de belangrijkste verandering. Voor kinderen kan de input van de ouders/het gezin een groot verschil maken in de resultaten. Realistische doelstellingen, onderwijs, een rookvrije omgeving en een beloningssysteem dat gezonde keuzes aanmoedigt, zijn ook doeltreffende strategieën om hypertensie bij kinderen en jongvolwassenen te verbeteren.

Bron: European Heart Journal, Volume 43, Issue 35, 14 September 2022, Pages 3290–3301, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehac328
Comentários


bottom of page