top of page

Inflammatoir-rijk dieet geassocieerd met groter risico op het ontwikkelen van borstkanker

Een baanbrekende studie die onlangs tijdens NUTRITION 2021 LIVE ONLINE werd gepresenteerd, meldt dat vrouwen die een dieet aanhouden met ontstekingsrijke voedingsmiddelen een 12% hoger risico hebben op het ontwikkelen van borstkanker in vergelijking met vrouwen die een meer ontstekingsremmende voeding consumeren. Het onderzoek volgde meer dan 350.000 vrouwen die vanaf het midden van de jaren negentig deelnamen aan de EPIC-studie (European Investigation into Cancer and Nutrition).

“De meeste studies naar voeding en borstkankerrisico hebben zich gericht op afzonderlijke voedingsstoffen of voedingsmiddelen in plaats van het hele dieet,” zei eerste auteur Carlota Castro-Espin, een predoctorale fellow aan het Catalaans Instituut voor Oncologie en het Bellvitge Biomedisch Onderzoeksinstituut in Barcelona. “Mensen consumeren voedsel, geen voedingsstoffen, dus het onderzoeken van totale voedingspatronen, in plaats van afzonderlijke componenten van diëten, kan leiden tot meer accurate conclusies bij het analyseren van associaties met een gezondheidsuitkomst, zoals borstkanker.”

Deelnemers aan de EPIC-studie hebben zelf hun voedingspatroon gerapporteerd in vragenlijsten met gedetailleerde voedselfrequenties. De onderzoekers konden deze gegevens gebruiken en voor elk individu een ontstekingsscore genereren op basis van hun inname van 27 voedingsmiddelen. Hun doel was te kijken naar het verband tussen langdurige, laaggradige ontsteking en de ontwikkeling van borstkanker.

De belangrijkste veroorzakers van ontstekingen zijn rood en verwerkt vlees, vetrijke voeding zoals boter, margarine en frituurvet, en voeding met veel suiker. Fruit, groenten, peulvruchten, thee en koffie worden over het algemeen beschouwd als ontstekingsremmend.

De onderzoekers vonden een groter verband tussen de toename van het borstkankerrisico en pro-inflammatoire diëten bij premenopauzale vrouwen. Zij observeerden geen variatie in associatie naar hormoonreceptor subtypes van borstkanker.

“Onze resultaten voegen meer bewijs toe voor de rol die voedingspatronen spelen in de preventie van borstkanker,” zei Castro-Espin. “Met verdere bevestiging, kunnen deze bevindingen helpen bij het informeren van voedingsaanbevelingen gericht op het verlagen van het kankerrisico.”

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page