top of page

Is cafeïne goed of slecht tegen migraine?

Het korte antwoord is dat het nog steeds niet zeker is of cafeïne migraine helpt of verergert, maar chronische consumptie van cafeïne wordt geassocieerd met een verhoogde last van migraine. Dit verband kan bestaan omdat de inname van cafeïne bijdraagt aan migraine of omdat migrainepatiënten meer cafeïne consumeren in een poging om hun migraine te behandelen. Onderzoekers waarschuwen ook dat "migraine" die lijkt te worden verlicht door cafeïneconsumptie misschien geen echte migraine is, maar hoofdpijn als gevolg van cafeïneontwenning die verdwijnt wanneer cafeïne wordt geconsumeerd.

Dus hoe schudt cafeïne ons wakker en beïnvloedt het mogelijk migraine? Het antwoord ligt in de effecten op het zenuwstelsel via de adenosine-receptor.

Adenosine is een chemische stof die wordt gevormd door de afbraak van adenosinetrifosfaat (ATP), een verbinding die in alle levensvormen wordt aangetroffen om cellen van energie te voorzien. In het zenuwstelsel remt adenosine de neuronale prikkelbaarheid, waardoor motorische activiteit wordt geremd en de slaap wordt bevorderd. Cafeïne is een adenosinereceptorantagonist - het bindt zich aan adenosinereceptoren om hun remmende effecten te blokkeren. Men denkt dat de interactie van cafeïne met adenosine ook bijdraagt aan het vermogen van het middel om pijn te verminderen.

Migraine gaat gepaard met terugkerende, intense hoofdpijn en overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels. Ze worden gewoonlijk voorafgegaan door voorspelbare symptomen die voor elke patiënt anders zijn, zoals misselijkheid, geeuwen, visuele veranderingen, concentratieproblemen en verhoogde emotionaliteit. Nadat de hoofdpijn is verdwenen, kan er sprake zijn van vermoeidheid en voortdurende concentratieproblemen. Migraine kan worden uitgelokt door stress, fel licht of een slechte nachtrust en komt vooral 's morgens vroeg en 's middags voor. De onderliggende pathofysiologie van migraine blijft onbekend, maar er zijn verhoogde adenosineniveaus tijdens migraineaanvallen gevonden en adenosine intraveneus toegediend kan migraine uitlokken.

Onderzoekers suggereren dat er behoefte is aan studies die onderzoeken hoe langdurige eliminatie van cafeïne migrainelast beïnvloedt om te zien of er een vermindering van de last is door verminderde cafeïne-inname.




bottom of page