top of page

Kan Vitamine B6 het risico op ernstige COVID-19 verminderen?

Wetenschappers proberen meer te weten te komen over de vraag of bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, D, en nu B6, enige bescherming kunnen bieden tegen het pandemische virus SARS-CoV-2. In Frontiers in Nutrition, hebben wetenschappers nu gesuggereerd dat vitamine B6 de kans op het ontwikkelen van een ernstige COVID-19 zou kunnen verminderen. "Naast het wassen van je handen, behoren voeding en nutritie tot de eerste verdedigingslinies tegen COVID-19 infecties. In deze studie merkten de onderzoekers op dat van vitamine B6 is aangetoond dat het een beschermende werking heeft tegen verschillende chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen en diabetes. Het lijkt erop dat de voedingsstof oxidatieve en carbonyl stress kan verminderen, en ontstekingen kan onderdrukken. Een tekort aan vitamine B6 is ook in verband gebracht met een verminderde werking van het immuunsysteem en een verhoogde vatbaarheid voor virale infecties.

Virale infecties kunnen soms het immuunsysteem overactiveren en leiden tot een kritieke gezondheidstoestand die bekend staat als “de cytokinestorm”, waardoor de oxidatieve stress toeneemt en ernstige ontstekingen in de longen ontstaan. Bloedstolling of trombose is ook bekend als een aspect van ernstige gevallen van COVID-19. Naast een mogelijk tegenwerkend effect op oxidatieve stress, is van vitamine B6 bekend dat het een anti-stollingseffect heeft.

"Vitamine B6 heeft een nauwe relatie met het immuunsysteem. Het niveau ervan daalt altijd bij mensen met chronische ontstekingen, zoals obesitas, diabetes en hartziekten. We kunnen uit het nieuws opmaken dat zwaarlijvige en diabetische mensen een hoog risico lopen op COVID-19," zei Kumrungsee.

De onderzoekers hopen dat klinische proeven kunnen worden uitgevoerd om hun idee te testen. Het zou ook zeer nuttig zijn voor het publiek als een gemakkelijk toegankelijke voedingsstof kan helpen beschermen tegen ernstige gevallen van COVID-19, die nog steeds een ernstige bedreiging vormen, zelfs nu we meer mensen beginnen te vaccineren. Sommige mensen zullen ook niet in staat zijn om een vaccin te krijgen omdat zij een verzwakt of gecompromitteerd immuunsysteem hebben. "Het is van groot belang om te onderzoeken of vitamine B6 bescherming biedt tegen nieuwe soorten virusinfectie en longontsteking die in de toekomst zullen worden aangetroffen. Op dit moment is er weinig informatie met betrekking tot de beschermende rol van voedingsstoffen tegen longontsteking en longziekten," merkte ze op. "Na COVID-19, zouden we het domein van de voeding m.b.t. longziekten zoals longontsteking en longkanker moeten exploreren."

Bron: Front. Nutr., 29 October 2020

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page