top of page

Kanker bestrijden met zwarte peper

Bijgewerkt op: 8 apr. 2021

In de eindeloze zoektocht naar de volgende behandeling of genezing richten veel onderzoekers zich op de natuur. De studie van zwarte peper is er één van. Verschillende studies hebben aangetoond dat het stofje piperine, een naturlijke smaakstof in zwarte peper, een anti-kanker werking heeft. Reden genoeg om het in meer recepten op te nemen, niet?

Deze anti-kanker werking moet nog aanzienlijk worden onderzocht, omdat veel studies alleen maar oppervlakkige waarnemingen laten zien, zoals verhoogde expressie in anti-tumor genen of afnemende pro-tumor genen. Een groep van Universidade Federal do Rio de Janeiro in Brazilië wilde begrijpen hoe piperine de colorectale kankercellen zou kunnen beïnvloeden.

Ze begonnen met de hypothese dat piperine de Wnt/β-catenine signaalweg zou kunnen beïnvloeden. Deze pathway functioneert als een aan/uit-schakelaar voor verschillende cellulaire ontwikkelingswegen. Bij sommige kankers zit deze pathway vast in de 'aan'-positie en bevordert hij de ontwikkeling van de tumor, terwijl inhibitoren die ontworpen zijn om de pathway uit te schakelen, de ontwikkeling van de tumor kunnen voorkomen. De studie vond dat in colorectale cellijnen, piperine significant de Wnt/β-catenine signalering remt. β-catenine (het eiwit dat verantwoordelijk is voor het intracellulaire signaal) was niet actief in met piperine behandelde cellijnen. Piperine had op één of andere manier de activering van β-catenine gestopt.

De studie kon het exacte mechanisme achter de anti-kanker activiteiten van piperine niet ophelderen, maar het isoleerde het wel tot een bepaalde gebeurtenis in de cel. Piperine voorkomt op de een of andere manier de activering van β-catenine en stopt de expressie van pro-tumorgenen. Het zou dit zelfs kunnen doen terwijl het geen invloed heeft op gezonde cellen. 

Het team concludeert: "Piperine vertoont anti-kanker effecten in verschillende kankercellen, waarschijnlijk door interferentie met onder andere Wnt/β-catenine signalering. Zo wordt een nieuw pad geopend voor het begrijpen van de moleculaire mechanismen waarmee alkaloïden de tumorgroei onderdrukken".

Bron: Piperine suppresses the Wnt/β-catenin pathway and has anti-cancer effects on colorectal cancer cells

Gracielle C. de Almeida, Luiz F. S. Oliveira, Danilo Predes, Harold H. Fokoue, Ricardo M. Kuster, Felipe L. Oliveira, Fabio A. Mendes & Jose G. Abreu

Scientific Reports volume 10, Article number: 11681 (2020)

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page