top of page

Kunnen fecale transplantaties de cognitieve functie van ouderen herstellen?

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021

Een internationaal team van onderzoekers heeft ontdekt dat fecale transplantaties op een dag mogelijks kunnen worden gebruikt om de cognitieve functie en de kwaliteit van leven bij ouderen te herstellen.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat het verouderingsproces mogelijk verband houdt met leeftijd gerelateerde veranderingen in onze darm-microbiota. Recentelijk is het bestaan van tweerichtingscommunicatie tussen de darm en de hersenen - bekend als de 'darm-hersen-as' - naar voren gekomen als een belangrijke factor voorgedrag en cognitieve functie," zegt Dr. David Vauzour, een van de auteurs van de studie. "We wilden zien of het overbrengen van darmmicroben van oudere naar jongere muizen delen van het centrale zenuwstelsel die met veroudering te maken hebben, zou kunnen beïnvloeden."

Voor hun studie brachten de onderzoekers ontlasting van oudere muizen over naar jong volwassen muizen. Vervolgens beoordeelden ze de microbiële profielen van de jongere muizen en hun gedrag, met name op gebied van angst, verkennend gedrag en geheugen.

Uiteindelijk vonden ze dat de jongere muizen geen significante veranderingen in angstniveaus, exploratief gedrag of bewegingsactiviteit vertoonden. Maar de onderzoekers merkten wel dat de muizen het slechter deden in een doolhoftest die gebruikt wordt als parameter voor ruimtelijk leren en voor het geheugen.

Deze cognitieve veranderingen kwamen zowel overeen met significante verschillen in hun microbiële flora als met verschillen in eiwitexpressie die verband houden met synaptische plasticiteit en neurotransmissie. De onderzoekers merkten ook verschillen in de cellen in de hippocampus - het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het leren en het geheugen.

"Hoewel het nog maar de vraag is of transplantatie van zeer jonge donoren de cognitieve functie bij oudere ontvangers kan herstellen, tonen de bevindingen aan dat leeftijdsgebonden verschuivingen in het microbioom van de darm componenten van het centrale zenuwstelsel kunnen veranderen", zegt professor Claudio Nicoletti, een van de auteurs van de studie.

Als zodanig zeggen de onderzoekers dat hun bevindingen het belang van de darm-hersen-as bij het ouder worden benadrukken, en zo de verdere ontwikkeling van therapieën om de cognitieve functie bij ouderen te verbeteren, ondersteunen.


Bron: https://neurosciencenews.com/fecal-transplant-aging-memory-17119

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page