top of page

Lichaamsbeweging bestrijdt kanker en hartziekten

Een nieuwe studie gepubliceerd in Prostate Cancer and Prostatic Diseases heeft aangetoond dat een enkele sessie van intervaltraining met hoge intensiteit bij patiënten met gevorderde prostaatkanker de niveaus van antikanker-eiwitten in voldoende mate verhoogt om de tumorgroei te onderdrukken.

De studie omvatte negen patiënten met gevorderde uitgezaaide prostaatkanker. Hun gemiddelde leeftijd was bijna 68 jaar, en de gemiddelde tijd sinds hun diagnose was 36 maanden. De deelnemers aan de studie deden één intervaltraining van 34 minuten op een stationaire fiets met hoge intensiteit, en er werden bloedmonsters genomen onmiddellijk vóór en na de sessie, en 30 minuten na de sessie.

De bloedmonsters die onmiddellijk na de trainingssessie werden genomen, vertoonden significant verhoogde niveaus van anti-kanker proteïnen, myokines genaamd. In vitro onderdrukten deze verhoogde myokinespiegels de groei van prostaatkankercellen met ongeveer 17%. Na 30 minuten keerden de myokinespiegels terug naar de basisniveaus. Een van de auteurs van de studie verklaarde dat hij dit beschouwde als een "doorbraakmoment" dat clinici zal helpen begrijpen waarom patiënten die sporten een tragere kankerprogressie en een langere overleving na de diagnose vertonen.

Naast de gunstige effecten op kanker is lichaamsbeweging een van de beste methoden om hartziekten te voorkomen en te verbeteren. De American Heart Association raadt volwassenen aan te streven naar ten minste 150 minuten matige lichaamsbeweging of 75 minuten krachtige lichaamsbeweging per week. Elke hoeveelheid lichaamsbeweging is beter dan geen, en zelfs kleine stappen zoals het besluit om minder lang per dag te zitten, kunnen uw gezondheidsresultaten verbeteren. Inactiviteit en een zittende levensstijl zijn in verband gebracht met hartziekten, obesitas, diabetes type 2, kanker, dementie, vroegtijdige dood enz.. Om uw gezondheid te verbeteren en uw risico op ernstige ziekten te verlagen, moet u ernaar streven minder te zitten en meer te bewegen, waarbij u gedurende de week zowel matig als intensief beweegt.
Bron: Kim, JS., Taaffe, D.R., Galvão, D.A. et al. Acute effect of high-intensity interval aerobic exercise on serum myokine levels and resulting tumour-suppressive effect in trained patients with advanced prostate cancer. Prostate Cancer Prostatic Dis (2022). https://doi.org/10.1038/s41391-022-00624-4

Comments


bottom of page