top of page

Mapranose: de invloed van de Commensale Microben op Neurodegeneratieve Ziektes

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021

Onderzoek in de afgelopen twee decennia heeft aangetoond dat microbiële organismen in de darm de gezondheid en ziekte op vele manieren beïnvloeden, met name met betrekking tot de immuunfunctie, het metabolisme en de weerstand tegen infecties.

Recente studies hebben aangetoond dat darmmicroben ook de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen kunnen veroorzaken of verergeren.

Onderzoekers stellen nu de term "mapranose" voor om het proces waarbij amyloïde eiwitten geproduceerd door microben (bacteriën, schimmels en andere) de structuur van eiwitten veranderen (proteopathie) en de ontsteking in het zenuwstelsel versterken, waardoor een hersenaandoening wordt geïnitieerd of verergerd.

Commensalen zijn de grotendeels helpende bacteriën die binnenin ons leven, meestal gaat het om darmmicrobiota, maar er zijn ook andere, zoals de bacteriën die in de mond worden gevonden. Onder deze meestal nuttige microben zijn een aantal soorten die ons in de loop der jaren echter schade berokkenen - denk bijvoorbeeld aan de bacteriële oorsprong van tandvleesaandoeningen. Onderzoekers zijn steeds meer geïnteresseerd in de manier waarop het zwermende microbiële leven in ons, en met name in de darm, de voortgang van de veroudering zou kunnen beïnvloeden.


In het geval van neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, kan het microbiële leven bijdragen aan de amyloïde afzettingen of chronische ontstekingen waarvan bekend is dat ze verband houden met de aandoening. Sommige wetenschappers zijn van oordeel dat het gaat om spirocheten, terwijl andere meer in de richting van de commensale microben denken. Er is een behoorlijke hoeveelheid bewijs voor een van deze twee klassen van microben om er alvast bij betrokken te zijn.


Bron:

bottom of page