Nieuw onderzoek toont aan dat gezonde voeding verband houdt met een lager risico op dementie. Hoe dit precies gebeurt, was echter nog relatief onbekend. In de huidige studie, gepubliceerd in de Annals of Neurology, onderzochten onderzoekers van de Columbia University Mailman School of Public Health en The Robert Butler Columbia Aging Center hoe een gezond dieet beschermt tegen dementie.
"Veel aandacht voor voeding in dementieonderzoek richt zich op de manier waarop specifieke voedingsstoffen de hersenen beïnvloeden", zegt Daniel Belsky, PhD, hoofdauteur van het onderzoek en universitair hoofddocent epidemiologie aan de Columbia School of Public Health en het Columbia Aging Center, in een persbericht. "We hebben de hypothese getest dat gezonde voeding beschermt tegen dementie door het tempo van biologische veroudering te vertragen," voegde hij eraan toe.
Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers gegevens van 1.644 deelnemers aan het Framingham Offspring Cohort. De deelnemers ondergingen 9 follow-up onderzoeken om de 4-7 jaar. De follow-up gegevens omvatten een lichamelijk onderzoek, vragenlijsten over de levensstijl, bloedafname en neurocognitieve tests, die in 1991 begonnen.
Uiteindelijk ontwikkelden 140 van de deelnemers dementie. De onderzoekers beoordeelden het verouderingstempo van de deelnemers met behulp van een epigenetische klok genaamd” DunedinPACE”, ontwikkeld door Dr. Belsky en collega's van Duke University en de Universiteit van Otago.
Ze ontdekten dat een betere naleving van het MIND (Mediterraans-Dash Interventie voor Neurodegeneratieve Uitstel) dieet gekoppeld was aan een langzamer tempo van veroudering zoals gemeten door DundeinPACE. Het was ook gekoppeld aan een lager risico op dementie en sterfte. Het MIND dieet stimuleert de consumptie van voedingsmiddelen zoals groenten, noten, vis en volle granen en ontmoedigt de consumptie van kaas, rood vlees, gefrituurd voedsel en snoep.
"Onze bevindingen suggereren dat een langzamer tempo van veroudering een deel van de relatie tussen gezonde voeding en een verminderd risico op dementie medieert, en daarom kan het monitoren van het tempo van veroudering informatie geven over dementiepreventie," zei eerste auteur Aline Thomas, Ph.D., in een persbericht.
Benieuwd hoe jij je voeding kan aanpassen naar de veranderende behoefte bij het ouder worden? Neem vrijblijvend contact op met je voedingsconsulent!
Comments