top of page

Nachtelijk eten en circadiaanse disbalans leidt tot glucose intolerantie

Het is misschien beter om twee keer na te denken voordat je naar die middernacht snack grijpt. Uit een recent onderzoeksrapport, gepubliceerd in Science Advances, blijkt dat 's nachts eten het circadiaans ritme van het lichaam beschadigt en leidt tot een verminderde glucosetolerantie.

Circadiaans ritme verwijst naar de biologische klok van lichamelijke en gedragsprocessen die een 24-uurs cyclus volgen. Met andere woorden, circadiaanse ritmen volgen in het algemeen de licht-donkercyclus (d.w.z. zonsopgang en zonsondergang) van de aarde. Enkele voorbeelden zijn de slaap-waakcyclus, de lichaamstemperatuurcyclus waarbij onze lichaamstemperatuur 's nachts daalt en overdag stijgt, en de dagelijkse stijging en daling van specifieke hormonen. Circadiaanse ritmen kunnen worden verstoord bij verschillende ziekten en bij alledaagse activiteiten zoals een jetlag of het werken in nachtdiensten.

Twee factoren die van belang waren voor de onderzoekers, waren de circadiaanse ritmen van voedselinname en glucosetolerantie. Nachtploegarbeiders eten hun maaltijden vaak 's nachts, omdat ze dan wakker zijn. Hoe dit de glucosetolerantie beïnvloedt, is onbekend. Glucosetolerantie verwijst naar het vermogen van het lichaam om glucose, of suiker, goed af te voeren. Glucosetolerantie is vaak aangetast bij sommige gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes. In de huidige studie waren de onderzoekers geïnteresseerd in hoe circadiaanse verstoringen van nachtwerk leiden tot veranderingen in de eetmomenten en hoe dit de glucosetolerantie beïnvloedt. Meer specifiek vroegen zij zich af of een juiste circadiaanse afstemming van het eten (bv. 's morgens ontbijten, 's avonds vroeg eten) glucose-intolerantie zou kunnen voorkomen.

Om dit te realiseren, wierven zij gezonde jonge deelnemers aan om een 14-daags gecontroleerd circadiaans laboratoriumprotocol te ondergaan. Een groep deelnemers onderging een "circadiaans dysbalans" protocol dat nachtwerk simuleerde. Bij deze deelnemers at een subgroep 's nachts maaltijden en een andere subgroep overdag. De onderzoekers ontdekten dat wanneer deelnemers gesimuleerd nachtwerk ondergingen en 's nachts maaltijden aten, zij een verminderde glucosetolerantie vertoonden. Echter, bij personen die werden onderworpen aan gesimuleerd nachtwerk maar overdag maaltijden aten op het juiste tijdstip, was er een significante vermindering in glucose-intolerantie.

Blootstelling aan circadiaanse afwijkingen, zoals tijdens nachtwerk, kan de glucosetolerantie nadelig beïnvloeden, wat een deel van het verhoogde risico op obesitas en diabetes bij werknemers in nachtploegen kan verklaren. Zoals anderen hebben voorgesteld, kunnen op het circadiaanse ritme gebaseerde veranderingen in de levensstijl en therapeutische strategieën een belangrijke stap zijn naar verbetering van de menselijke gezondheid.




bottom of page