top of page

Onderzoekers identificeren een nieuwe, nuttige bacterie.

Sinds onderzoekers via genetische technologieën hebben kunnen aantonen hoe belangrijk het darmmicrobioom is voor de menselijke gezondheid, hebben ze meer verbanden kunnen blootleggen tussen bepaalde gezondheidsaandoeningen en specifieke darmmicroben. Het onderzoeksteam van Patrice Cani van de Universiteit van Leuven (UCLouvain) ontdekte dat een bacteriefamilie genaamd Subdoligranulum vaak afwezig was in de darmen van mensen met diabetes en obesitas, terwijl het wel wordt aangetroffen in het darmmicrobioom van gezonde mensen.

Slechts één bacteriestam van Subdoligranulum is met succes gekweekt in het lab, maar dat was niet dezelfde stam die afwezig was bij mensen met obesitas. Geschat wordt dat ongeveer 70 procent van de menselijke darmmicroben nog onbekend en nooit in vitro gekweekt zijn. De onderzoekers hebben er twee jaar over gedaan om ongeveer 200 stammen van menselijke darmmicroben te kweken, maar zijn er niet in geslaagd nog meer leden van de familie te vinden.

Zij isoleerden echter wel een andere, nog niet ontdekte microbe en noemden deze Dysosmobacter welbionis. Dit werk is gerapporteerd in het medisch tijdschrift Gut.

De onderzoekers hebben ontdekt dat deze microbe een molecule genereert die butyraat heet, en waarvan bekend is dat deze het risico van darmkanker vermindert, en tevens ook door veel andere bacteriën wordt geproduceerd. Butyraat kan de immuniteit stimuleren en de darmbarrière versterken. Bij mensen met diabetes type II is Dysosmobacter welbionis ook in lagere concentraties aanwezig in vergelijking met mensen zonder diabetes.

Na analyse van ontlastingsmonsters van 12.000 mensen over de hele wereld, stelden de onderzoekers vast dat 70% van deze mensen drager waren van Dysosmobacter welbionis. De wetenschappers waren verbaasd dat het niet eerder was geïdentificeerd, en suggereerden dat het deels te wijten zou kunnen zijn aan hun kweektechnieken.

Een muismodel werd ook blootgesteld aan Dysosmobacter welbionis. Het aantal mitochondriën in de cellen bleek toe te nemen, de suikerspiegel daalde, en er waren ontstekingsremmende effecten. Deze microbe zou een therapeutisch potentieel kunnen hebben voor type 2-diabetes en obesitas, net als een andere bacterie genaamd Akkermansia, die door het Cani-lab wordt bestudeerd.

De onderzoekers willen nagaan of Dysosmobacter welbionis kan worden gecombineerd met Akkermansia om een nog sterker gunstig effect te hebben op obesitas, kanker, type 2-diabetes en ontsteking.

bottom of page