top of page

Overmatige suikerconsumptie bevordert ontsteking

Een overmatige consumptie van suiker en andere koolhydraten kan leiden tot meer ontstekingen en een groter risico op auto-immuunziekten. Een recent artikel gepubliceerd in Cell Metabolism heeft nieuwe details onthuld over hoe suikerconsumptie ontstekingen en ziekten bevordert.

Auto-immuunziekten zijn een groep aandoeningen die worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem van het lichaam gezonde cellen aanvalt. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn diabetes type 1, de ziekte van Crohn, Lupus, bepaalde schildklierziekten en nog veel meer.


Overmatige consumptie van suiker gedurende lange perioden kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van auto-immuunziekten.

De onderliggende mechanismen die auto-immuunziekten veroorzaken zijn complex, maar over een deel van dit proces zijn nieuwe details aan het licht gekomen.

Cellen in het immuunsysteem hebben suiker nodig voor hun functies, en gespecialiseerde glucosetransporteurs helpen immuuncellen glucose op te nemen t.h.v. het celmembraan. Eén gespecialiseerde transporteur, GLUT3 genaamd, komt sterk tot expressie in een type immuuncellen, de Th17-lymfocyten. Deze helpen bij het reguleren van ontstekingsprocessen, waaronder auto-inflammatie. Nadat glucose is opgenomen door Th17-cellen, wordt het gemetaboliseerd tot een enzym dat acetyl-co-enzym A heet. Het nieuwe onderzoek heeft aangetoond dat dit enzym de activiteit kan regelen van bepaalde gensegmenten die ontstekingen reguleren. Daarom heeft de mate van glucoseconsumptie een directe invloed op ontstekingsgenen.

Overmatige suikerconsumptie kan, naast een verhoogd risico op auto-immuunziekten, een verhoogde bloeddruk, gewichtstoename, verhoogde ontsteking en stofwisselingsstoornissen veroorzaken. Na verloop van tijd kunnen overmatige suikerconsumptie en de effecten daarvan leiden tot hartziekten en beroertes. Voor een optimale gezondheid van het hart en het algemeen welzijn beveelt de American Heart Association een zeer beperkte suikerinname per dag aan: niet meer dan ongeveer 6 theelepels per dag voor vrouwen en ongeveer 9 theelepels per dag voor mannen.

Commentaires


bottom of page