top of page

Overslaan van het ontbijt verhoogt het risico op overlijden door hartziekten met 87%

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021

Volgens het oude adagium is 'het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag'. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat dit adagium misschien wel meer is dan een langverwachte mantra, en dat het ontbijten 's ochtends een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen van hartproblemen en het handhaven van een goede cardiovasculaire gezondheid.


Voor het onderzoek hebben wetenschappers van de Universiteit van Iowa gegevens onderzocht van 7.205 volwassenen tussen 40 en 75 jaar zonder voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Meerbepaald hebben zij gekeken naar informatie over de cardiovasculaire gezondheid van elke patiënt over een periode van 10 jaar (met inbegrip van de incidentie van sterfgevallen door hartziekten en niet-fatale en fatale beroertes) in vergelijking met hun ontbijtgewoontes.

Bleek dat mensen die rapporteerden niet te ontbijten, 87% meer kans hadden om te sterven aan hart- en vaatziekten dan mensen die dagelijks ontbijt nuttigden.

De hoofdauteur van de studie, Wei Bao, zei: "De bevinding is heel eenvoudig: mensen die regelmatig hun ontbijt overslaan hadden een verhoogd risico op cardiovasculaire sterfte en totale sterfte... Deze bevinding is niet verrassend omdat eerdere studies aantoonden dat het overslaan van het ontbijt gerelateerd was aan hypertensie, diabetes en andere cardiovasculaire risicofactoren"

Hoewel interessant, waarschuwen de onderzoekers toch voor enkele beperkingen zoals een mogelijke discrepantie tussen de geregistreerde resultaten en de werkelijkheid, omdat het gebaseerd was op mensen die hun ontbijtgewoontes rapporteerden. Bovendien hadden de onderzoekers geen informatie over welke ontbijten mensen aten, en of het kon bijdragen aan de gezondheid van het hart, en hoe hun levensstijl, gezondheid en socio-economische factoren kunnen hebben bijgedragen.


Toch stelt men dat dit onderzoek mensen zowel eenvoudige als bruikbare aanbevelingen kan geven over hoe ze hun algehele hartgezondheid kunnen verbeteren.


Bron: Int J Environ Res Public Health. 2019 May; 16(10): 1853.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page