top of page

Probiotic Boosters zijn redders in nood voor premature baby's

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021

Uit een recente studie blijkt dat een combinatie van probiotica en prebiotica kan helpen het sterftecijfer bij premature baby's te verlagen als ze kort na de geboorte worden toegediend. "De prevalentie van vroeggeboorte varieert van 5% tot 18% in 184 landen, en wereldwijd worden 15 miljoen baby's te vroeg geboren," legt hoofdonderzoeker Jing Sun van de Griffith University in Australië uit.

Sun en collega's analyseerden een grote dataset die informatie bevatte van bijna 50 wereldwijde gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met meer dan 12.000 deelnemers. Deze premature baby's werden geboren in 19 verschillende landen over de hele wereld, waaronder de VS, Azië, Afrika en Europa.

Met behulp van een reeks big data-analysetechnieken ontdekte het team dat een probioticum, Bifidobacterium, samen met prebiotische supplementen het risico op kindersterfte aanzienlijk verminderde. Bifidobacterium is een alomtegenwoordige bewoner van het maagdarmkanaal bij mensen en is een belangrijk onderdeel van de microbiota. Prebiotica, voedingsbestanddelen die de groei en activiteit van nuttige micro-organismen helpen cultiveren, kunnen het microbioom van deze kwetsbare zuigelingen helpen opbouwen.

Een andere bacteriestam, Lactobacillus, was gunstig in het voorkomen van necrotiserende enterocolitis, de meest voorkomende, levensbedreigende darmziekte bij premature baby's die optreedt wanneer het darmweefsel gewond of ontstoken raakt.

"Ondanks verbeteringen in zwangerschapsmanagement en gezondheidszorg, blijft vroeggeboorte een veel voorkomend en ernstig zwangerschapsprobleem," zei Sun.

"Omdat darmslijmvlies een natuurlijke barrière is voor migratie van bacteriën, lopen een onvolgroeid immuunsysteem en maag-darmkanaal risico op complicaties en zijn ze een belangrijke oorzaak van neonatale sterfte."

De darmmicrobiota levert de mens veel essentiële gezondheidsvoordelen op, waarvan vele nog niet volledig zijn begrepen. Eén daarvan is de regulering van de immuunhomeostase, waarbij steeds meer bewijsmateriaal wijst in de richting van veranderingen in de delicate microbiële ecosystemen van de darm als hoofdoorzaak van een aangetast immuunsysteem.

Deze studie draagt bij aan deze kennis en laat zien hoe deze supplementatie, die tussen de twee en negen weken wordt toegediend, premature baby's de beste kansen op een gezonde start kan bieden.

"Het is duidelijk dat vroegtijdige toediening van probiotica gunstig kan zijn voor te vroeg geboren baby's, omdat het de tolerantie van het maag-darmkanaal tegen potentiële ziekteverwekkers verbetert en de veranderde darmmicrobiota weer terugbrengt op die van een gezonde zuigeling," aldus Sun.

"We hopen dat deze studie zal bijdragen aan een beter begrip van gecombineerde probiotica en de effectiviteit ervan bij het verminderen van toekomstige ziektelast veroorzaakt door vroeggeboorte."


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page