Onderzoekers van de VIB-KU Leuven hebben verschillende darmbacteriën geïdentificeerd die in verband kunnen worden gebracht met depressie. Hun bevindingen leveren verder bewijs dat onze darmbacteriën stoffen produceren met een mogelijke impact op onze mentale gezondheid. Jeroen Raes en zijn team aan de VIB-KU Leuven onderzochten de faeces van 1.054 deelnemers aan het Vlaamse Darmflora-project en combineerden deze informatie met diagnoses van depressie in dezelfde groep.
Ze ontdekten dat de bacteriële geslachten Coprococcus en Dialister afwezig zijn in de ontlasting van depressieve personen. Deze resultaten werden bevestigd in een aparte groep van 1.063 deelnemers aan het Nederlandse LifeLines project en in een groep van klinisch depressieve patiënten in de Leuvense Universitaire Ziekenhuizen.
Professor Jeroen Raes: "Het verband tussen darmflora en geestelijke gezondheid is een controversieel onderwerp in het microbiologisch onderzoek. Het idee dat stoffen die door de micro-organismen in ons lichaam worden geproduceerd invloed hebben op onze hersenen - en daarmee op ons gedrag en onze emoties - is intrigerend. Maar tot nu toe is dit verband vooral in diermodellen bestudeerd en niet zozeer in de mens. In onze studie op populatieniveau hebben we verschillende groepen bacteriën kunnen identificeren die lijken te correleren met depressie en levenskwaliteit in een diverse groep mensen".
In vorige studies hadden professor Raes en zijn team al een microbiële gemeenschap of enterotype geïdentificeerd dat bekend staat als Bacteroides2 en dat meer voorkomt bij patiënten met de ziekte van Crohn. In hun huidige studie waren ze verbaasd dat een soortgelijk enterotype in verband wordt gebracht met depressie en een verminderde geestelijke gezondheid.
Professor Raes: "Dit onderzoek levert verder bewijs dat Bacteroides2 een negatieve invloed kan hebben. Microbiële gemeenschappen die verbonden zijn met een darmaandoening lijken bepaalde kenmerken te delen met de gemeenschappen die verbonden zijn met een verminderde geestelijke gezondheid".
"Veel stoffen die de hersenen en het zenuwstelsel kunnen beïnvloeden, worden in onze darm geproduceerd", vervolgt doctoraatsstudente Mireia Vallès-Colomer (VIB-KU Leuven). "We wilden uitzoeken welke micro-organismen bij dit proces betrokken zouden kunnen zijn. Onze toolbox maakt het mogelijk om bacteriën te identificeren die een impact kunnen hebben op onze mentale gezondheid en om het onderliggende mechanisme te ontrafelen. Zo ontdekten we dat het vermogen van micro-organismen om DOPAC te produceren - een stof die gekoppeld is aan de neurotransmitter dopamine - gepaard gaat met een betere mentale kwaliteit van leven".
Bron: Nature Microbiology volume 4, pages 623–632(2019)
Comments