top of page

"Verbluffende" anti-inflammatoire effecten van een dieet met gefermenteerde voeding

Onderzoekers van de Stanford Universiteit hebben ontdekt dat het consumeren van gefermenteerde voeding zoals yoghurt, zuurkool en kombucha thee zorgt voor een rijke diversiteit in de darmflora, waardoor ontstekingen afnemen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cell.

Een team van immunologen onder leiding van Justin Sonnenburg volgden 36 gezonde volwassen deelnemers gedurende tien weken. Elk individu werd willekeurig ingedeeld in een groep met gefermenteerde voeding of een vezelrijk dieet. De onderzoekers analyseerden bloed- en ontlastingmonsters om veranderingen in de samenstelling van de darmmicroflora en ontstekingsbiomarkers te onderzoeken.

Vier verschillende immuun celtypes toonden een dip in activatie status in het cohort dat gefermenteerde voeding consumeerde. Ze hadden ook lagere niveaus van 19 ontstekingseiwitten in circulatie, waaronder interleukine-6, een cytokine waarvan verhoogde niveaus eerder in verband werden gebracht met artritis en chronische stress. Dezelfde ontstekingsremmende effecten werden niet waargenomen bij degenen die zich hielden aan een vezelrijk dieet.

Volgens de onderzoekers zijn deze resultaten deels een gevolg van een grotere microbiële diversiteit in de darm. Lage diversiteit van de microflora in de darm is in eerdere studies in verband gebracht met obesitas en diabetes.

"Dit is een verbluffende bevinding," merkte Sonnenburg op. "Het is een van de eerste voorbeelden van hoe een eenvoudige verandering in dieet de microbiota reproduceerbaar kan hermodelleren in een cohort van gezonde volwassenen."

Interessant is dat deze bevindingen in tegenspraak zijn met bestaande hypotheses dat een hoge vezelinname de diversiteit van de microbiota kan vergroten.

In vervolgstudies is het team van plan de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan de invloed van voeding op ontstekingsmarkers nader te bekijken. Daarnaast willen ze begrijpen of het eten van een combinatie van vezelrijke en gefermenteerde voeding een synergetisch effect kan hebben op gezondheid en welzijn.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page