top of page

Verhoogd risico op ontstekingsziekte van de darm na antibioticagebruik in de babyjaren

Bijgewerkt op: 8 apr. 2021

Het volgen van een antibioticakuur als baby is in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een inflammatoire darmziekte op volwassen leeftijd.

Een studie gepubliceerd in Genome Medicine toonde aan dat antibiotica gegeven aan kinderen jonger dan een jaar een verwoestend effect kunnen hebben op de natuurlijke flora in het spijsverteringskanaal. Deze "goede bacteriën" spelen een cruciale rol in de ontwikkeling en rijping van het immuunsysteem. Het verstoren van dit gevoelige bacteriële ecosysteem door middel van antibiotica kan leiden tot het ontstaan van aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten en type 1 diabetes in het latere leven.

Studie co-auteur en directeur van het Rutgers Center for Advanced Biotechnology and Medicine, Martin Blaser, is van mening dat deze studie het idee dat het gebruik van antibiotica bij baby's meer kwaad dan goed doet, verder ondersteunt.

"Deze studie levert experimenteel bewijs dat het idee versterkt dat de associaties van antibioticablootstelling bij kinderen aan de latere ontwikkeling van de ziekte meer dan correlaties zijn, maar dat ze zelfs een rol spelen in de oorzaak van de ziekte," zei Blaser.

Blaser en zijn team voerden experimenten uit in een muismodel waarbij de ontsteking in de dikke darm kunstmatig werd geactiveerd met behulp van een chemische injectie. Muizen die antibiotica hadden gekregen, bleken significant slechtere colitis te hebben, wat aangeeft dat ze een veranderde immuunrespons hadden als gevolg van de verstoring van het microbioom.

Ontstekingsdarmziekte is een overkoepelende term voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, aandoeningen die worden gekenmerkt door een langdurige en chronische ontsteking van het maag-darmkanaal. De symptomen omvatten pijn, diarree, gewichtsverlies en chronische vermoeidheid. Er wordt geschat dat 1,5 miljoen Noord-Amerikanen met de ziekte leven.

Het team blijft hun hypothese testen dat een onevenwicht in de natuurlijke flora van het lichaam vroeg in het leven (door middel van keizersnede-bevallingen en antibiotica voorschriften) ernstige gevolgen voor de gezondheid op latere leeftijd kan hebben.


Bron: A single early-in-life antibiotic course increases susceptibility to DSS-induced colitis

Ceren Ozkul, Victoria E. Ruiz, Thomas Battaglia, Joseph Xu, Claire Roubaud-Baudron, Ken Cadwell, Guillermo I. Perez-Perez & Martin J. Blaser

Genome Medicine volume 12, Article number: 65 (2020)

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page