top of page

Vitamine D verlaagt Covid-mortaliteit

Bijgewerkt op: 27 apr. 2021

Vitamine D wordt ook wel de "vitamine van de zonneschijn" genoemd omdat het in de huid wordt aangemaakt na blootstelling aan ultraviolette straling van het zonlicht. Een recente studie heeft aangetoond dat vitamine D het risico op ernstige ziekte en zelfs overlijden als gevolg van COVID-19-infecties kan verlagen.

De rol van vitamine D bij de bevordering van de calciumopname voor de gezondheid van de botten is al lang bekend. Interessant is dat vitamine D-receptoren ook tot expressie komen op een groot aantal soorten immuuncellen: B-cellen, T-cellen, en antigen-presenterende cellen. Eerdere studies hebben aangetoond hoe deze vitamine het vermogen heeft om zowel aangeboren als adaptieve immuunreacties te moduleren.

Het verband tussen vitamine D-suppletie en de behandeling van ziekten van de luchtwegen is niet nieuw. Lang voordat antibiotica werden ontdekt, kregen tuberculosepatiënten zonnebadsessies voorgeschreven met zonlicht waarvan gedacht werd dat het de ziekteverwekkers direct zou doden. Bovendien kregen de patiënten levertraan (een rijke natuurlijke bron van vitamine D) om hun symptomen te behandelen en hen te beschermen tegen toekomstige infecties.

Recenter hebben transversale studies een verband gelegd tussen lagere vitamine D-spiegels en een verhoogd risico op infecties van de bovenste luchtwegen. Hoewel de onderliggende mechanismen van dit verband nog niet volledig zijn begrepen, wordt aangenomen dat vitamine D de aangeboren antimicrobiële reactie kan versterken, waardoor microben beter worden herkend en vernietigd door immuuncellen.

Onderzoekers die wereldwijd gegevens over de gezondheid bestudeerden, hebben nu aangetoond dat de klinische resultaten van COVID-19 significant beter waren voor patiënten die vitamine D-supplementen kregen. Er was een lager sterftecijfer, minder patiënten die moesten worden opgenomen op de intensive care, en een dramatische daling van de circulerende niveaus van fibrinogeen-een eiwit dat verantwoordelijk is voor ontsteking en weefselschade.

"Vitamine D-suppletie lijkt het sterftecijfer, de ernst van de ziekte en het gehalte aan ontstekingsmarkers te verlagen bij patiënten die besmet zijn met COVID-19, wat leidt tot een betere prognose en een grotere overleving," schreven de auteurs.

De auteurs roepen op tot vervolgstudies om te bepalen hoe vitamine D effectief kan worden gebruikt als een preventieve maatregel tegen COVID-19 infectie. Zoals uitgelegd in de studie: "Meer studies moeten worden uitgevoerd om de optimale dosering en route van vitamine D-suppletie te bepalen en de potentiële profylactische effecten verder te onderzoeken."


Bron: Nikniaz, L., Akbarzadeh, M.A., Hosseinifard, H., and Hosseini, M.S. (2021). The impact of vitamin D supplementation on mortality rate and clinical outcomes of COVID-19 patients: A systematic review and meta-analysis. medRxiv. doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.04.21249219, https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.04.21249219v1

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page