top of page

Voedingsstoffen gelinkt aan de gezondheid van hersenen en hart bij het ouder worden

Een recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Nutrition, heeft bepaalde voedingsstoffen in verband gebracht met een beter geheugen en een grotere hersenstructuur bij oudere volwassenen. De resultaten suggereren dat het optimaliseren van onze voeding in combinatie met andere gezonde gewoonten kan leiden tot een betere cognitie en een betere lichamelijke gezondheid als we ouder worden.

Aan het onderzoek namen 111 gezonde volwassenen deel met een gemiddelde leeftijd van 69,1 jaar. Hun voeding werd onderzocht aan de hand van 52 biomarkers van voedingsstoffen in hun bloed, en hun cognitie en gezondheid van de hersenen werden gemeten met behulp van een gestandaardiseerde schaal en MRI-beeldvorming.

De resultaten toonden aan dat cognitie en de gezondheid van de hersenen verband hielden met biomarkers die gerelateerd waren aan de consumptie van enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Voorbeelden van voedingsmiddelen die enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten zijn avocado's, noten, zaden en oliën zoals olijfolie en canola-olie. Meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten bekende voedingsstoffen zoals omega-3 en omega-6, en deze vetzuren kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen zoals lijnzaad, vis, walnoten, zonnebloempitten en plantaardige oliën zoals saffloer, sojaboon, druivenpit en lijnzaad. Daarnaast toonden de resultaten van het onderzoek aan dat een betere gezondheid van de hersenen en cognitie gerelateerd waren aan biomarkers voor omega-6, omega-7 en omega-9 vetzuren. Een van de auteurs merkte op dat dit onderzoek een holistisch beeld geeft van de gezondheid van de hersenen en gezond ouder worden door hersenstructuur, cognitie en voeding in één beeld te brengen. In veel onderzoeken is aangetoond dat omega-3 vetzuren het risico op hart- en vaatziekten verminderen en de cardiovasculaire resultaten verbeteren. Omega-3 kan worden aangevuld of verkregen via een dieet dat rijk is aan vis, lijnzaad, noten en andere bronnen. Meervoudig onverzadigde vetten worden door de American Heart Association aanbevolen als onderdeel van een gezond dieet. Het verhogen van onze inname van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zal waarschijnlijk leiden tot een betere gezondheid van de hersenen, het hart en de cognitie als we ouder worden.

Laat je voedingsgewoontes analyseren door jouw voedingsconsulent en bespreek hoe je de ideale verhouding omega-6/ omega-3/ omega 7/ omega-9 realiseert.
Referentie:

  • Tanveer Talukdar, Christopher E. Zwilling, Aron K. Barbey. Integrating Nutrient Biomarkers, Cognitive Function, and Structural MRI Data to Build Multivariate Phenotypes of Healthy Aging. The Journal of Nutrition, 2023; DOI: 10.1016/j.tjnut.2023.03.016

Comments


bottom of page