top of page

Voldoende water drinken leidt tot een lang leven en gezond ouder worden

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift eBioMedicine heeft aangetoond dat volwassenen met goede hydratatiegewoonten biologisch jonger blijken te zijn, minder risico lopen op chronische ziekten en langer leven dan leeftijdgenoten die niet voldoende gehydrateerd blijven.

De studie analyseerde gegevens van meer dan 11.000 deelnemers van middelbare leeftijd aan de Atherosclerosis Risk in Communities studie en volgde hen over een periode van 30 jaar. De auteurs van de studie gebruikten serumnatrium als maatstaf voor de hydratatiegewoonten van de deelnemers en onderzochten het verband tussen serumnatrium en verschillende gezondheidsresultaten.

De onderzoekers ontdekten dat personen met een hoger serum natriumgehalte (wat wijst op geringe waterconsumptie) een grotere kans hadden om verschillende chronische gezondheidsaandoeningen te ontwikkelen en een hogere biologische leeftijd vertoonden; met andere woorden, zij vertoonden sneller tekenen van veroudering dan hun leeftijdsgenoten. Deelnemers met hoge serum natriumwaarden hadden een verhoogd risico op verschillende hart-gerelateerde chronische ziekten, waaronder hartfalen, beroerte, atriale fibrillatie en slagaderziekte. Bovendien stierven deze mensen vaak op jongere leeftijd dan hun leeftijdsgenoten met serumnatriumwaarden die in het midden van het normale bereik lagen.

De auteurs van de studie merkten op dat goede hydratatie de effecten van veroudering kan vertragen en mensen kan helpen langer te leven zonder invaliditeit en ziekte. Uit eerder onderzoek van dezelfde groep bleek dat een hoger serumnatriumgehalte verband houdt met een groter risico op hartfalen, en deze resultaten breiden de mogelijke negatieve effecten van verkeerde hydratatie uit. Hoewel de bevindingen geen oorzakelijk verband aantonen, is het waarschijnlijk dat de meeste mensen baat zouden hebben bij het evalueren en eventueel veranderen van hun drinkgewoonten. Ongeveer de helft van de wereldbevolking voldoet niet aan de aanbevolen dagelijkse vochtinname (minstens 1,5 liter per dag), dus een betere hydratatie zou een groot effect kunnen hebben op de incidentie van chronische ziekten en vroegtijdige veroudering wereldwijd.
Comments


bottom of page