top of page

De rol van vitamine D in de COVID-19 pandemie

Bijgewerkt op: 8 apr. 2021

Groeiend bewijs toont aan dat de juiste vitamine D-niveaus helpen bij het bestrijden van de ernst van de ziekte


Toen wetenschappers en onderzoekers over de hele wereld begonnen met het ontrafelen van het volledige genoom van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, ontstond er een spurt naar behandelingsprotocollen. Potentiële behandelingen werden dagelijks onderzocht, met inbegrip van onderzoek naar gemeenschappelijke vitamine toereikendheid. Van vitamine C en zink is al lang bekend dat ze de gezondheid van het immuunsysteem stimuleren, maar hoe groot kan de rol van vitamine D zijn in de bestrijding van de effecten van COVID-19?

Enigszins verrassend hebben onderzoekers een sterke correlatie ontdekt tussen ernstig vitamine D-tekort en sterftecijfers in COVID-19. Ziekenhuizen en klinieken in China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Iran, Zuid-Korea, Spanje, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben vastgesteld dat patiënten met lagere niveaus van vitamine D een hoger sterftecijfer hadden dan patiënten die geen tekort aan vitamine D hadden.

Onverklaarde verschillen in COVID-19 sterftecijfers van land tot land leidden er oorspronkelijk toe dat onderzoekers vitamine D-niveaus en de fameuze cytokinestorm - een hyperinflammatoire aandoening veroorzaakt door een overactief immuunsysteem - en een correlatie tussen vitamine D-deficiëntie en sterfte onder de patiënten onderzochten. Zo hadden patiënten uit Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk lagere niveaus van vitamine D in vergelijking met patiënten in andere landen, en ze hadden ook hogere sterftecijfers. Patiënten in Noorwegen, Finland en Zweden hadden hogere niveaus van vitamine D ondanks minder blootstelling aan zonlicht dan Italië en Spanje, omdat suppletie en verrijking van voedsel meer voorkomt in deze Scandinavische landen.

De correlatie tussen lage vitamine D-niveaus, cytokinestorm en sterfte door COVID-19 is statistisch significant. Cytokinestorm kan de longen ernstig beschadigen en leiden tot een acuut respiratoir noodsyndroom, en dit is wat de oorzaak lijkt te zijn van de meeste COVID-19 gerelateerde sterfgevallen. Echter, vitamine D verbetert het immuunsysteem en helpt voorkomen dat het immuunsysteem gevaarlijk overactief wordt. Het zal een COVID-19 besmetting niet verhinderen, maar volgens sommige recente studies, zou het het sterftecijfer van COVID-19 kunnen halveren en complicaties verminderen.

Onderzoekers merken op dat vitamine D-deficiëntie meer voorkomt bij Afrikaans-Amerikaanse patiënten en oudere patiënten - twee populaties die het meest getroffen zijn door COVID-19.

Hoeveel mensen hebben een vitamine D-tekort?

Vitamine D-deficiëntie komt veel voor omdat naar schatting 1 miljard mensen wereldwijd een laag vitamine D-gehalte in hun bloed hebben. Blootstelling aan zonlicht helpt het menselijk lichaam elke dag om de benodigde hoeveelheid vitamine D te produceren, maar de meeste mensen vermijden dit omwille van  de angst om huidkanker te ontwikkelen. Om een tekort aan vitamine D te voorkomen, moet men dagelijks 15 tot 20 minuten in het zonlicht doorbrengen, waarbij 40% van het huidoppervlak dient te worden blootgesteld.

Vitamine D-supplementatie

Om het nog uitdagender te maken, wordt vitamine D in veel voedingsmiddelen niet gevonden. Het is echter wel te vinden in verrijkte melk, verrijkte granen en vette vis zoals zalm, makreel en sardines. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is 400 internationale eenheden (IE) voor kinderen tot 12 maanden, 600 IE voor de leeftijden 1 tot 70 jaar en 800 IE voor de leeftijden boven 70 jaar. Het nemen van een multivitamine met vitamine D helpt waarschijnlijk oudere volwassenen die niet regelmatig worden blootgesteld aan zonlicht, moeite hebben met het absorberen van vitamine D en een hoger risico lopen op het ontwikkelen van osteoporose. Vitamine D wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het in de juiste dosering wordt ingenomen.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page