top of page

Plantaardig dieet helpt bij reuma

Vers van de pers zijn de voorlopige resultaten van de Nederlandse RCT ‘Plants for Joints’ (PFJ). Dit multidisciplinaire leefstijlinterventieprogramma van vier maanden werd in Nederland uitgevoerd door diëtiste Wendy Walrabenstein. In het onderzoek volgden mensen met reumatoïde artritis gedurende vier maanden een leefstijlprogramma op basis van een plantaardig voedingspatroon, lichaamsbeweging en stressmanagement.

De deelnemers aan de studie worden nog twee jaar gevolgd, maar de eerste resultaten van vier maanden plantaardig eten zijn nu al gepubliceerd. De ernst van de reuma werd gemeten via de DAS28-vragenlijst. De DAS geeft een score tussen 0 en 10, waarbij een groter getal wijst op een actievere ziekte. Wanneer de score wordt gebruikt om de respons op behandeling te beoordelen, betekent een DAS28-verlaging met 0,6 een matige verbetering, terwijl een vermindering met meer dan 1,2 een grote verbetering betekent.

Van de 83 gerandomiseerde personen voltooiden 77 de studie. De groep deelnemers bestond voor 92 procent uit vrouwen, had een gemiddelde leeftijd van 55 jaar, een BMI van 26 kg/m2 en een gemiddelde DAS28 van 3,8. Na zestien weken had de PFJ-groep een gemiddeld 0,9 punt grotere verbetering van de DAS28 vergeleken met de controlegroep (95% CI 0,4, 1,3; P < 0,0001). Het plantaardige dieet leidde tot grotere dalingen in lichaamsgewicht (verschil -3,9 kg), vetmassa (-2,8 kg), middelomtrek (-3 cm), HbA1c (-1,3 mmol/mol, een merker voor gestoorde suikerstofwisseling) en LDL (-0,32 mmol/l, ook wel de “slechte cholesterol” genoemd).

De onderzoekers concluderen dat het zestien weken durende multidisciplinaire leefstijlprogramma ‘Plants for Joints’ de ziekteactiviteit aanzienlijk verminderde en de metabole status verbeterde bij mensen met reumatoïde artritis.

Bron: Wendy Walrabenstein, Carlijn A Wagenaar, Marike van der Leeden, Franktien Turkstra, Jos W R Twisk, Maarten Boers, Henriët van Middendorp, Peter J M Weijs, Dirkjan van Schaardenburg. A multidisciplinary lifestyle program for rheumatoid arthritis: the ‘Plants for Joints’ randomized controlled trial. Rheumatology, 2023.

Comments


bottom of page