top of page

Plantaardige voeding voorkomt hart- en vaatziekten

Bijgewerkt op: 8 apr. 2021

Uit een recente review blijkt dat plantaardige voeding het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlaagt. Vooral een veganistisch dieet wordt geassocieerd met een betere cardiovasculaire gezondheid volgens de review, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Progress in Cardiovascular Diseases (Kahleova, Levin, & Barnard, 2018).


Onderzoekers namen meerdere klinische en observationele studies onder de loep en vonden sterk en consistent bewijs dat plantaardige voedingsgewoonten atherosclerose kunnen voorkomen en doen omkeren. Een plantaardige voeding verbetert gewicht, bloeddruk en bloedlipiden en vermindert zo bovendien het cardiovasculaire ziekterisico.De voordelen van een plantaardig dieet waren o.a:

- Een verminderd overlijdensrisico door hart- en vaatziekten met 40%

- Een verminderd risico op coronaire hart- en vaatziekten met 40%

- Een verminderd risico op hypertensie met 34%.

- Een daling van totaalcholesterol met 29 mg/dl en een daling van LDL-cholesterolniveaus met 23 mg/dl.

- Gewichtsverlies.


‘Een plantaardig dieet heeft de kracht om niet alleen hart- en vaatziekten te voorkomen, maar ook om de ziekte om te draaien, iets wat geen geneesmiddel ooit heeft gedaan,’ zegt hoofdonderzoeker Hana Kahleova.

De review stelt vast dat een gezonde voeding en leefstijl het risico op een hartaanval met 81-94% vermindert, waar medicijnen dat risico met slechts 20-30% kunnen verminderen.


Een plantaardige voeding is goed voor het hart vanwege de rijkdom aan vezels en fytonutriënten, zoals carotenoïden, anthocyanidinen en lycopeen. Deze verminderen ontstekingen en oxidatieve stress. Dierlijke producten bevatten verzadigd vet, cholesterol, haem-ijzer en milieuverontreinigende stoffen en kunnen daardoor de gezondheid van het hart nadelig beïnvloeden.


Bron: Kahleova, H., Levin, S., & Barnard, N. D. (2018). Vegetarian Dietary Patterns and Cardiovascular Disease. Progress in Cardiovascular Diseases, 0(0).


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page