Daar zijn de appelen!
Met het aanbreken van de herfst is het tevens het seizoen voor de oogst van diverse lekkere appelsoorten. Appels zijn niet alleen rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, B1, B2, B3, C en E en magnesium, calcium, koper en silicium, maar bevatten ook fytonutriënten en antioxidanten, zoals quercetine en catechine. De schil van appels bevat bovendien pectine. Deze unieke oplosbare vezelsoort is een polysacharide, ofwel een lange keten van onverteerbare suikers die niet worden opgenomen in het lichaam, maar wel gezondheid bevorderend zijn. Pectine wordt regelmatig verwerkt tot vezelsupplement vanwege de gunstige effecten op de spijsvertering, het cholesterolniveau, de bloedsuikerspiegel en op het bevorderen van een gezond gewicht. Het wordt niet afgebroken door menselijk speeksel of maagzuur en kan hierdoor als waardevolle koolstofbron dienen voor de darmbacteriën.
Pectine inzetten bij allergieën?
Pectine biedt dan ook meerdere gezondheidsvoordelen. Pectine afgeleide oligosachariden (POS) dragen bij aan de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm en ze zorgen voor bescherming tegen verschillende pathogenen. In een studie van Blanco-Pérez et al. zijn de effecten van pectine onderzocht ten aanzien van de behandeling van allergieën. De incidentie van allergieën neemt namelijk toe. Oorzaken hiervoor kunnen worden gevonden in een toename van verschillende omgevingsfactoren, zoals een westers dieet met ongezonde, bewerkte voeding. Hierdoor kan er een dysbiose ontstaan van de micriobiota op de huid en in de darmen en longen en een verandering in de productie van microbiële metabolieten. Dit kan zorgen voor epigenetische modificaties, aldus Blanco-Pérez. Inname van pectine kan de micro-organismen in de darm op gunstige wijze beïnvloeden en zo zorgen voor immuun modulerende effecten.
Voor de gezondheidseffecten is uitgegaan van 5 gram pectine uit de consumptie van gemiddeld 500 gram groenten en fruit per dag tot aan suppletie met 15 gram pectine per dag. Appelpectine bleek hierbij in het bijzonder effectief.
Microbiota als allergie-interventie?
Microbiota staan al een tijdje in de belangstelling als doelwit voor interventies ten aanzien van allergieën. Vooral inname van prebiotica, waardoor de groei en activiteit van bepaalde gunstige micro-organismen worden gestimuleerd, vormt een waardevolle therapeutische interventie.
Inname van de voedingsvezel pectine kan de verhouding tussen Firmicutes en Bacteroidetes in de darm- en longmicrobiota positief veranderen. Deze Firmicutes/Bacteroidetes-ratio (F/B-ratio) heeft een belangrijke invloed op het handhaven van de intestinale homeostase. Een verhoogde of verlaagde F/B-ratio wordt beschouwd als een dysbiose. Waarbij een verhoogde F/B-ratio meestal wordt waargenomen bij mensen met obesitas en een verlaagde F/B-ratio bij mensen met inflammatoire darmaandoeningen.
Voedingsvezels die niet in het maagdarmkanaal kunnen worden verteerd, kunnen de darmmicrobiota veranderen en zorgen voor een gunstige F/B-ratio. Dit kan leiden tot verhoogde lokale en systemische concentraties van uit de darmmicrobiota afkomstige korteketenvetzuren (SCFA’s ofwel Short-Chain Fatty Acids). Deze SCFA’s hebben een verband met een vermindering van ontstekings- en allergische reacties. De SCFA’s bevorderen namelijk de afgifte van perifere regulatoire T-cellen (Treg, afweercellen van het immuunsysteem) en onderdrukken de ontstekingsfunctie van dendritische cellen (DC's). Inname van pectine laat in de studie van Blanco-Pérez immunomodulerende effecten en een gunstige invloed op allergieën zien.
Let op kruisreactiviteit
Pectine als voedingsvezel kan dus goed worden overwogen als profylactische interventie gericht op microbiota bij immuun gerelateerde ziekten, zoals allergieën. Let wel op, sommige mensen vertonen allergische reacties na het eten van appels. Een mogelijke oorzaak hiervoor is de kruisreactiviteit tussen pectine en mogelijke allergenen zoals cashewnoten. Wanneer er een allergie is voor bepaalde boomstoffen of pollen kan er bijvoorbeeld ook een kruisreactie optreden met appel.
Referentie
Blanco-Pérez, F., et al. (2021). The dietary fiber pectin: health benefits and potential for the treatment of allergies by modulation of gut microbiota. Current allergy and asthma reports, 21(10): 43
Comentarios