top of page

Fastfood verandert hersenfuncties & kan leiden tot obesitas

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Cell Metabolism, heeft aangetoond dat regelmatige consumptie van zoete en vette voedingsmiddelen leidt tot veranderingen in het beloningssysteem in de hersenen, waardoor we leren om in de toekomst de voorkeur te geven aan deze voedingsmiddelen.

Aan het gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoek namen 49 deelnemers deel. Gedurende acht weken kreeg ongeveer de helft van de deelnemers een dagelijkse beker pudding die veel vet en suiker bevatte, terwijl de andere helft van de deelnemers een pudding kreeg met hetzelfde aantal calorieën maar minder vet en suiker. Hun hersenactiviteit werd voor en tijdens het onderzoek gemeten, samen met gezondheidsmetingen zoals body mass index (BMI), bloedsuiker en cholesterol.


Na de onderzoeksperiode van acht weken vertoonden de deelnemers die de vetrijke/suikerrijke puddingbekers hadden gekregen een veel grotere hersenrespons op vetrijke/suikerrijke voeding dan de deelnemers in de controlegroep, met een bijzonder hoge activatie in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor motivatie en beloning. De experimentele groep was na acht weken echter niet méér aangekomen of had een hogere bloedsuikerspiegel of cholesterol dan de controlegroep.


Hoewel de experimentele groep niet meer aankwam of slechtere gezondheidsmaatregelen had dan de controlegroep, zullen de hersenveranderingen in de onderzoeksgroep hun risico op overeten en aankomen in de toekomst waarschijnlijk vergroten. Een van de auteurs van het onderzoek merkte op dat nieuwe verbindingen in de hersenen het risico op overeten en aankomen vergroten en niet snel oplossen. Door tussendoortjes met veel vet en suiker te eten, trainen we onze hersenen om die voedingsmiddelen te verkiezen. Regelmatige consumptie van voedingsmiddelen met veel vet en suiker kan leiden tot overconsumptie van calorieën en gewichtstoename, wat het hart kan beschadigen en diabetes type 2 kan veroorzaken.

Herken je jezelf in deze drang naar zoete en vetrijke tussendoortjes? Neem vrijblijvend contact met je voedingsconsulent. Die kan je gezondere alternatieven aanbieden!
Referentie:

  • Sharmili Edwin Thanarajah, Alexandra G. DiFeliceantonio, Kerstin Albus, Bojana Kuzmanovic, Lionel Rigoux, Sandra Iglesias, Ruth Hanßen, Marc Schlamann, Oliver A. Cornely, Jens C. Brüning, Marc Tittgemeyer, Dana M. Small. Habitual daily intake of a sweet and fatty snack modulates reward processing in humans. Cell Metabolism, 2023; DOI: 10.1016/j.cmet.2023.02.015

Comentários


bottom of page