top of page

Een verband tussen immuuncellen in de darm en stress-gerelateerde depressie onthuld

In de darmen moet het immuunsysteem het weefsel gezond houden en infecties voorkomen, terwijl het ook de aanwezigheid van triljoenen micro-organismen in het darmmicrobioom moet tolereren. Wanneer we stress ervaren, verandert de samenstelling van het darmmicrobioom en wordt de hersenfunctie verstoord via de darm-brein as. Nieuw onderzoek heeft licht geworpen op hoe het immuunsysteem betrokken is bij dit fenomeen. Dit werk, dat is gepubliceerd in Nature Immunology, onthulde dat een specifiek type immuuncel in de darm, genaamd gamma delta T-cellen (γδ T-cellen), de oorzaak zou kunnen zijn van stress-geïnduceerde mentale stoornissen zoals depressie. Het zou ook mogelijk kunnen zijn om deze mentale gezondheidsproblemen te behandelen door deze cellen aan te pakken, aldus de onderzoekers. Dit is de eerste studie die het belang van intestinale gamma delta (γδ) T-cellen in de modificatie van psychologische stressreacties benadrukt.

Aangezien uit eerder onderzoek is gebleken dat ontstekingsreacties in de darm verband houden met depressie, richtten de onderzoekers zich op de vraag hoe onevenwichtigheden in het darmmicrobioom zouden kunnen worden veroorzaakt door stress.

In een knaagdiermodel van chronische sociaal-maatschappelijke stress (CSDS) beoordeelden de onderzoekers de veranderingen in het darmmicrobioom. Muizen werden onderworpen aan stressverwekkende omgevingen en na elke blootstelling geclassificeerd als stressbestendig omdat de omgeving de sociale interacties niet verminderde, of stressgevoelig omdat de blootstelling de sociale vermijding deed toenemen.

Er werden faecesmonsters verzameld om de samenstelling van het darmmicrobioom van deze muizen te bepalen; hieruit bleek dat er minder diversiteit was in het darmmicrobioom van de gevoelige muizen. De gevoelige muizen hadden ook minder nuttige Lactobacillus johnsonii bacteriën in vergelijking met weerbare muizen. De onderzoekers toonden ook aan dat er door stress veroorzaakte verhogingen waren in γδ T-cellen, wat sociale vermijding lijkt te verhogen. "Wanneer de gestreste muizen echter L. johnsonii kregen, nam de sociale vermijding af en gingen de γδ T-cellen naar normale niveaus, wat suggereert dat CSDS-geïnduceerd sociaal vermijdingsgedrag het resultaat kan zijn van lagere niveaus van de bacterie en γδ T-celveranderingen," zei hoofdauteur Xiaolei Zhu, MD, PhD, een assistent-professor aan de John Hopkins Universtity School of Medicine. Er waren 32 patiënten met depressieve stoornissen en 34 vrijwilligers zonder symptomen, en vrouwen en mannen vormden ongeveer de helft van elke groep. Ontlastingsmonsters werden gebruikt om de samenstelling van hun darmmicrobiomen te analyseren en hieruit bleek dat binnen de groep depressieve patiënten de kans op depressie en angst toenam naarmate de Lactobacillus-niveaus daalden.

Bij mensen met een depressieve stoornis bleken de Lactobacillus-niveaus omgekeerd evenredig met hogere scores voor depressie en angst. Er waren echter geen verschillen in de algemene samenstelling van de darmmicrobiomen.

"Ondanks de verschillen in darmmicrobiota tussen muizen en mensen, geven de resultaten van onze studie aan dat de hoeveelheid Lactobacillus in de darm mogelijk van invloed is op stressreacties en het ontstaan van depressie en angst," aldus Kamiya.

Aarzel niet om een afspraak te maken met je voedingsconsulent om je darmmicrobioom opnieuw in evenwicht te brengen.



Referentie:

  • Zhu, X., Sakamoto, S., Ishii, C. et al. Dectin-1 signaling on colonic γδ T cells promotes psychosocial stress responses. Nat Immunol 24, 625–636 (2023).

bottom of page