top of page

Nitraat in bietensap verbetert spierkracht aanzienlijk

Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in Acta Physiologica, blijkt dat de consumptie van nitraat, een molecule die in overvloed voorkomt in bietensap en andere wortelgroenten en bladgroenten, de spierkracht tijdens inspanning verhoogt.

De gerandomiseerde cross-over studie omvatte 10 gezonde volwassenen die ofwel nitraat of een placebo innamen. Een uur later voerden de deelnemers gedurende vijf minuten een beenoefening van maximale intensiteit uit op een fitnessapparaat. De onderzoekers gebruikten een tracer om de verdeling van nitraat in het bloed, speeksel, urine en spieren van de deelnemers voor en na de oefening te volgen.

De onderzoekers zagen dat het nitraatgehalte in de spieren van de deelnemers aanzienlijk toenam. Dit leidde op zijn beurt tot een toename van de spierkracht tijdens het sporten in vergelijking met wanneer de deelnemers een placebo kregen. De toename van de spierkracht na inname van nitraat uit de voeding bedroeg ongeveer 7% in vergelijking met een placebo.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat nitraat in de voeding goed is voor zowel duurtraining als training met hoge intensiteit, en deze studie levert nieuw bewijs voor de mechanismen achter de toegenomen prestaties. Lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel van het verbeteren en behouden van de gezondheid van het hart, en de American Heart Association (AHA) beveelt volwassenen aan ten minste 150 minuten per week matig intensieve aërobe activiteit of 75 minuten intensieve aërobe activiteit te doen. Daarnaast beveelt de AHA aan om ten minste twee dagen per week aan krachttraining van gemiddelde tot zware intensiteit te doen. Bietensap of andere bronnen van nitraat in de voeding kunnen een nuttige aanvulling zijn op een dagelijkse trainingsroutine om de prestaties en het uithoudingsvermogen te verbeteren.
コメント


bottom of page